Første salutt i Kopervik siden 1964 – Hnytt

Siste:

FØRSTE SALUTT SIDEN 1964: I år kan kopervibuer som sover litt frampå bli vekket av salutten klokka 07.
FØRSTE SALUTT SIDEN 1964: I år kan kopervibuer som sover litt frampå bli vekket av salutten klokka 07.
Karen Hesseberg

Første salutt i Kopervik siden 1964

Det er over femti år siden folk i Kopervik ble vekket av en skikkelig salutt. Det blir de i år, om de ikke allerede har fått på seg bunadskoene og er klare for morgenprosesjonen klokka 07 da.

KARMØY: 17. mai 1964 gjallet den siste offisielle salutten ut over Kopervik kommune. Da var de 1737 innbyggerne ennå herre i eget kommunehus, og salutterte med den største selvfølgelighet i byen sin. Men etter kommunesammenslåingen i 1965 mister de både salutten og bystatusen.

Men i 2002 kunne kopervikbuen igjen kalle seg bysbarn, og i år blir det altså salutt for første gang på 52 år.

– Ja, nå blir det salutt igjen. Vi har hatt noen sporadiske av den uoffisielle sorten, men nå får vi den første offisielle siden kommunesammenslåingen, sier Torstein Flatebø tilfreds.

Det har vært litt diskusjon rundt salutter og årstall, men her må Flatebø regnes som en særdeles pålitelig kilde. Han har nemlig vært medlem av 17. mai-komiteen i 30 år, og har lett gjennom ei røys av de gamle programmene uten å se snurten av salutten.

Pyroteknikere overtar showet

I gamle dager var det kommunen selv som salutterte, men selv om det var øvrigheta sjøl som stod for smellene kunne resultatet bli så som så.

– Da brukte de jo dynamitt, og da kunne det komme et skudd nå og da. Men nå bruker vi et firma som tar seg av salutten. Du vet, vi må jo ha godkjenning fra politi og øvrighet, sier Flatebø.

Og nå har folk i Kopervik begynt å glede seg til den tidlige kanonaden. Endelig kan folk på østsida slå i bordet med egen salutt. Fra vestsida har det nemlig blitt meldt om både offisielle og mindre offisielle skudd i en årrekke.

– I Skudeneshavn har de hatt salutt i alle år, det er klart vi må ha vår egen.

Dermed er ryktene bekreftet. Salutten er tilbake.