– Det er veldig inspirerende – Hnytt

Siste:

Markus Aarøy Vikse startet med diabolo og begynte deretter på nysirkus. Foto: Helene Liknes
Markus Aarøy Vikse startet med diabolo og begynte deretter på nysirkus. Foto: Helene Liknes

– Det er veldig inspirerende

Markus Aarøy Vikse (17) mottar drømmestipend i kategorien sirkus, men åkrabuen har også andre skjulte talenter.
ÅKREHAMN: Drømmestipendet er et samarbeid mellom Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping. Formålet er å synliggjøre kommunens arbeid for barn og unge. En million kroner blir fordelt på 100 talenter som får 10.000 kroner hver.

– Jeg ble dritglad. Jeg synes det er helt fantastisk å få mitt første stipend. Jeg visste jeg var nominert og syntes bare det i seg selv var ganske kult, så jeg ble litt sjokkert da jeg fikk beskjed om at jeg fikk drømmestipend, forteller Markus Aarøy Vikse.

– Hva betyr dette for deg?

– Det er veldig inspirerende for meg og kjekt å vite at folk legger merke til det jeg gjør. Det gir meg en «boost» videre. Nå skal jeg bruke pengene på nytt utstyr. Jeg vurderer også noen kurs. Har ikke helt bestemt meg ennå, men det er ingen tvil om at 10.000 kroner kommer godt med.

Blitt en showman 

Aarøy Vikse under årets UKM. Foto: Edgar G. Bachel

Interessen rundt sirkus fikk han da han gikk i femte klasse. Mange på skolen drev med diabolo inkludert han selv. En dag kom Flaks sjongleringsgruppe på besøk på skolen, og da var det gjort.

– Jeg har vært på en del av kursene deres og har til og med hatt et par oppdrag sammen med dem. Jeg har veldig lyst til å holde flere kurs og workshops i fremtiden. 

Etter hvert begynte han på nysirkus ved Karmøy kulturskole. 

I fjor var han også med på Karmøy kulturskole sin musikal «Footloose» hvor han spilte hovedrollen som Ren Mccormack. Foto: Ivar Benjamin Østebø


– Kulturskolen har hjulpet meg til å utvikle meg videre. Jeg er ikke nervøs lenger, og jeg har fått god veiledning og lært mer hvordan en opptreden skal være. Jeg har blitt en showman.

Allsidig kar

17-åringen går førsteåret på Skeisvang videregående skole hvor gitar er hovedinstrumentet hans. I tillegg spiller han sammen med Linn Isabel Eielsen og med bandene Fengande Spetakkel og Pollution. I fjor spilte han også hovedrollen i Karmøy kulturskoles musikaloppsetning «Footloose».

– Å være med på musikal var helt konge, men også litt krevende. Jeg kunne ingenting nesten.

– Hvordan taklet du dansedelen?

– Jeg synes jeg taklet det veldig bra. Jeg har jo litt «groove», men verdens beste danser er jeg ikke, ler han.

Sykunnskaper 

Musikk er en stor del av hverdagen til åkrabuen. Han er alltid å finne på Sommarrock på Torvastad. Her er han på fjorårets rockefestival. Foto: Ann Kristin Andreassen
Hva han har lyst å jobbe med i fremtiden er han litt usikker på, men han er i alle fall helt sikker på at han har lyst å jobbe med noe innen kultur.

– Det er masse jeg har lyst til å gjøre. Jeg har lyst å spille på svære arenaer og opptre foran mange folk. Jeg har også lyst å holde kurs innen sirkus. Det å leve av å være kreativ når det kommer til scenekunst, teater, musikk og sirkus er en stor drøm.

– Fortell noe folk kanskje ikke vet

Gitar er hovedinstrumentet hans. 17-åringen spiller i to band samt sammen med Linn Isabel Eielsen. Foto: Ann Kristin Andreassen

om deg?

– Jeg liker å holde på i garasjen.

– Med hva da?

– Jeg lager gitarutstyr og gitarer. En gang tok jeg gamle deler og satte sammen en forsterker, men den sprengte. Det gjorde for så vidt også gitaren, flirer han. 

– Og så liker jeg å sy.

– Å sy?

– Ja, jeg har sydd litt sjongleringsballer. Jeg kan ikke skryte på meg alt for store sykunnskaper, men litt kan jeg.

Drømmestipendet vil bli høytidelig utdelt på kulturskolens sommeravslutning på Visnes 13. juni. Der skal også Aarøy Vikse opptre sammen med bandet Fengande Spetakkel.

– Det ser jeg veldig frem til. Det blir nice.