Karmøybuen får energiråd – Hnytt

Siste:

Energirådgiver Bjørge Kristoffersen på hjemmebesøk hos Tor Inge Wenneck.
Energirådgiver Bjørge Kristoffersen på hjemmebesøk hos Tor Inge Wenneck.

Karmøybuen får energiråd

Hvert år arrangeres Grønne Uker hvor kommunene tilbyr innbyggerne råd og hjelp til å spare energi og CO2 i boligen. Denne uken var det karmøybuen sin tur til å få energirådgivning.

AVALDSNES: Vi befinner oss hjemme hos Tor Inge Wenneck og familien på Avaldsnes. Han har blant annet fått tips angående etterisolering av loft og gulv av energirådgiver Bjørge Kristoffersen.

– Grønne Uker er en mulighet for innbyggerne å få gratis energirådgivning. Det legges også opp til at man kan benytte seg av Energiportalen hvor man enkelt kan gå inn på nett og gjøre en energianalyse av boligen, forteller Kristoffersen.

– Man skriver inn boligadressen, så henter vi inn offentlig tilgjengelig informasjon på boligen. Så kan man for eksempel gå inn og justere hvor mange personer som er i husholdningen og hvilken innetemperatur man har. Det blir da gjort en energianalyse som gir et anslag på energibruken. Boligeiere kan undersøke effekten av forskjellige energitiltak, legger han til.

Lurer på ulike ting

Grønne Uker har blitt arrangert både i Karmøy, Haugesund og Tysvær. Kampanjen inneholder gratis energirådgivning, gratis hjemmebesøk av energirådgiver og gratis ENØK-telefon der boligeiere i kommunene kan ringe inn og snakke med en energirådgiver om energitiltak i egen bolig. Det kan være alt fra varmepumper, vedovn, solfanger, nye vinduer, etterisolering av vegger og tak og lignende.

– Folk lurer på litt forskjellig. Det kommer jo litt an på alderen på huset, for folk har ulike behov med tanke på hvor gammelt huset er. Men det handler om alt fra vedlikehold og det å kunne gjøre tiltak for energi og komfort i samme slengen.

 

Arrangerte innbyggermøte 

Energiportalen er et nettbasert energianalyseverktøy hvor boligeiere bevisstgjøres om eget energibruk og muligheter.

Mandag ble det også arrangert et innbyggermøte på Avaldsnes historiesenter. Kampanjen ble presentert av Karmøy kommune og energirådgiver Bjørge Kristoffersen var til stede for å fortelle om energirådgivning i boliger generelt og hvordan man kan spare energikostnader og miljø. Det var også mulig å få møte lokale leverandører av energitiltak.
– Dette er et tema folk er opptatt av. Det merker vi de fleste plassene vi besøker. Det er ofte slik at man lurer på ting og tang, men det kan være en barriere å skulle kontakte noen og ta det første steget. Tiltak som dette bidrar til å senke terskelen til å få mer kunnskap.

Energikomiteen på Stortinget har vedtatt at det skal spares 10 TWh i bygg innen 2030. Boligmasse utgjør 45 TWh, som er cirka 50 prosent av den totale energibruken i bygg. Det er kommunene som har ansvar for å oppfylle sin del av målet. Veien til dette målet er blant annet at det tilbys gratis nettbasert energirådgivning med kommunens egen energiportal.