– Dette er vitamininnsprøytningen – Hnytt

Siste:

VITAMININNSPRØYTNING: Arne Solvang er uføretrygdet med hofteskade, og ser på motorhobbyen som både inspirasjon og vitamininnsprøytning.
VITAMININNSPRØYTNING: Arne Solvang er uføretrygdet med hofteskade, og ser på motorhobbyen som både inspirasjon og vitamininnsprøytning.

– Dette er vitamininnsprøytningen

Tar du turen innom de forskjellige biltreffene på Haugalandet, er sjansen stor for at du støter på Arne Solvang. Han står som regel på arrangørsiden, det være seg for amcar, Jaguar eller alt imellom. For Solvang er bil en vitamininnsprøytning.

MOTOR/PORTRETT: – Jeg er bergenser. Vi kan brukes til mye, ler Arne Solvang.

Vi møter ham i garasjen ved Anker Bil nord i Haugesund. Her pusser han pokaler og arbeider oppimot både påsketreff og vårmønstring for distriktets entusiastbiler.

– Jeg er ganske allsidig. Motor er gøy, det er sosialt. Man treffer mange likesinnede folk. Prater litt, lyver litt, har det skoi. Vi har treff rundt omkring der vi konkurrerer om både de fineste og de styggeste bilene, sier Solvang.

Selv er han omgitt av ikke mindre enn fire amerikanske biler inne i garasjen. Utenfor står ytterligere to, samt en høyrestyrt Jaguar XJ6. Solvang er ingen merkesnobb.

– Her er det en blanding av alt, som du ser. Jeg var litt spent på hva folk i miljøet ville si da jeg kom med en Jaguar, men det gikk veldig greit. Du har dette med Dodge, Ford og Chevy. Vi erter hverandre, det er uskyldig moro.

Saken fortsetter under bildet.

KONTRASTER: Det er slettes ikke alle entusiaster som kan stille med både Chevrolet Pickup og høyrestyrt klassisk Jaguar.

Bankran og verditransport

«Dette med Dodge, Ford og Chevy» er de tre leirene hos Amcar-folket. Mange holder seg lojale til ett av konsernene over dammen – klassiske Mopar (Chrysler, Dodge, Plymouth), Ford og General Motors. Selv om denne «konflikten» stort sett er redusert til vennskapelig erting i Norge, er det få som befinner seg i så mange leirer som Solvang. I tillegg til å kjøre Jaguar og å eie en Volkswagen Boble, har han nemlig alle de tre store representert i garasjen sin. En Chevrolet Corvette, en Chevrolet van, en Dodge van og kronen på verket – en motivlakkert Ford Econoline fra 1963.

– Denne har vært med på bankran, sier Solvang.

– I tillegg har den gått som verditransport. Nå lever den en grei tilværelse i Haugesund. Om vinteren hviler den ut, om sommeren koser jeg meg med den på veien. Den har campinginnredning med sovemuligheter, og det står en 289 V8er i den, sier Solvang.

Saken fortsetter under bildet.

JUVELEN: En Ford Econoline 1963-modell med motivlakkering. Motivet av Chevrolet-modeller på en Ford er slettes ikke tilfeldig.

Chevrolet på Ford

Lidenskapen for amerikanske vaner startet tidlig. Solvangs første bil, foruten en Ford Escort han herjet med som 14-åring, var en 74-modell Dodge Tradesman. Dette preger også dagens garasje, med tre vaner spredd rundtom.

– Jeg er så heldig at jeg har venner som driver med airbrushing og lakkering. Jeg er selv hobbydesigner, og alt på denne Forden har jeg laget selv på PC. Motivet på høyresiden er en drive in-kino. Du har Grease her, og… Ser du hvilke biler det er?

Chevrolet på Ford. Overhodet ikke tilfeldig.

– Det er absolutt en statement. Det er for å understreke allsidigheten min. Enkelte reagerer på det og mener det burde vært Forder, men det er gjort med hensikt, sier Solvang.

Saken fortsetter under bildet.

ALTETENDE: Alle de «tre store» amerikanske bilprodusentene er representert i Solvangs bilpark, sammen med både Volkswagen og Jaguar.

Vitamininnsprøytningen

Da vi besøkte Solvang var han midt i innspurten til vårmønstringen for motorkjøretøyer på Haugalandet.

– Det er enormt med arbeid som ligger bak. Spesielt vårmønstringen. Der begynner jeg allerede i januar med sponsorer. Sponsorene bidrar både økonomisk og med varer som vi har i bunnlinjen slik at vi får et sunt økonomisk resultat. Jeg er imponert av støtten både fra senterledelsen på Amanda og politi og brannvesen. Også kommunen stiller alltid opp – de sier aldri nei. Alle gjør sitt for at vi skal få ting til, sier Solvang.

Selv er fembarnsfaren uføretrygdet med en hofteskade, og er takknemlig for alt hobbyen gir ham.

– Dette er inspirasjonen min – å ha noe å drive med. Jeg sliter mye med smerter om vinteren. Dette her er vitamininnsprøytningen.