– Han viste fingeren og ba meg reise hjem – Hnytt

Siste:

– Han viste fingeren og ba meg reise hjem

Tiggere i Haugesund hevder de blir utsatt for hets etter NRK-dokumentar.
Tirsdag avslørte NRKs dokumentar ‹‹Lykkelandet›› hvordan rumenske bakmenn håver inn millioner på prostitusjon, narkotika og tyveri i tiggermiljøet i Bergen.  I dagene siden har ikke reaksjonene latt vente på seg, og tiggere i Haugesund forteller at de opplever et stemningsskifte.
– I går hadde jeg en ubehagelig episode da jeg skulle selge blader. En mann viste meg fingeren og ba meg reise tilbake til Romania, sier Larisa.
Hun er fra Romania og selger gatemagasinet ‹‹Folk er folk›› på Haugalandet. Kirkens Bymisjons overnattingstilbud for tilreisende gjør at hun får husly i sentrum sammen med sin mor, far og kjæreste.

– Det er ingen nettverk som står bak oss. Jeg ønsker bare å skape en fremtid for meg selv og familien, sier hun.

Larisa forteller videre at hun har sett NRK-dokumentaren og at hun nå frykter den vil gjøre situasjonen vanskeligere for dem.
– Det finnes også fattige mennesker som ikke er kriminelle. Som ikke har penger, gull og finer biler.

Frivillig for tilreisende: – Politiet tar feil

Tone Haugen jobber som frivillig for de tilreisende på Haugalandet, og ble kraftig provosert etter å ha sett tiggerdokumentaren på NRK.
– Det er kjempebra at de setter søkelys på disse kriminelle nettverkene, men de har ikke vært flinke nok til å understreke at dette ikke gjelder alle. De fleste kommer hit i nød, mener Haugen.
– Politiet i Bergen sier jo at fattige rumenere ikke har ressurser til å flytte på seg fra en landsby i Romania til Norge. Hva tenker du om det?
– Jeg ble kjempesint da jeg hørte dette. Det vet bedre, men har i denne dokumentaren funnet et narrativ som passer dem og de går derfor 100 prosent inn for å gjøre det vanskeligere for tiggerne. Selvsagt tar politiet feil.
Nå er Haugen bekymret over de tilreisendes situasjon på Haugalandet.
– De siste dagene har vært vanskelige for dem, og flere har blitt utsatt for hets av forbipasserende på gata. De som er tilknyttet bymisjonen her har aldri vært knyttet til  noe kriminelt, til tross for politiets iherdige undersøkelser. De er helt ordinære, lutfattige rumenere uten fremtidsutsikter i hjemlandet.