På kunstnerisk Karmøyferie – Hnytt

Siste:

På kunstnerisk Karmøyferie

6. april kom de amerikanske kunstnerne Dave Greber og Sophia Belkin til Karmøy og Skudeneshavn. Sammen skal de to la seg inspirere av omgivelsene til å sette sitt kunstneriske preg på sommerbyen.

SKUDENESHAVN: Gjennom pilotprosjektet ”Skudeneshavnkunstnerne 2017 – Artists in residence” har kunstnerne tatt bolig i gjestgiveriet på Gamlekaien. Vis-a-vis ligger Blondefabrikken, der de to får fri utfoldelse til å lage nye kunstverk basert på inntrykk fra omgivelsene i og rundt Gamle Skudeneshavn.

Lang tradisjon

Tilreisende kunstnerne var vanlig i byen på 1800- og 1900 tallet. Det er dermed en gammel tradisjon som nå tas opp igjen.

– Mye av mine kunstverk baserer seg på landskap og det å finne felles symboler i ulike landskap. Jeg har aldri vært i denne delen av verden, og tenkte jeg måtte gripe sjansen, forteller Sophia Belkin som jobber med trykk og tekstil. Dave Greber kommer opprinnelig fra Philadelphia og jobber med videoinstallasjoner.

Han er også på Norgesbesøk for første gang, og gleder seg til å dra på oppdagelsesferd.

– Jeg har alltid hatt en interesse for norrøn mytologi og ville gjerne komme hit for å lære mer om kulturen, forteller han.

Gjennom nåløyet

De to kunstnerne ble plukket ut etter at det kom inn over 100 søknader til pilotprosjektet som ble satt i gang av Galleri Gudrid, Rogaland Kunstsenter og Gjestfrie Hus A/S. Målet med oppholdet er at de skal bli integrerte i byen og spre kunst rundt om i bybildet.

– I starten vil vi først utforske og ta inn de ulike delene av kulturen og landskapet. Jeg tror vi begge hadde ganske åpne søknader, men et klart må er å bli involvert i landskapet og i arkitekturen, sier Belkin.

Fritt spillerom

Noe av hensikten med prosjektet, er at alt ikke skal være planlagt i detalj på forhånd. Det skal gi artistene et størst mulig spillerom til å la kreativiteten blomstre i studioet på Blondefabrikken.

– Det ville blitt litt falskt om vi skulle hatt et planlagt prosjekt som vi tok med oss. Jeg liker godt tanken på å samarbeide med byen og folkene her, sier Sophia.

– Er det noe dere bare må gjøre før dere drar igjen?

– Hmmmm, vi er faktisk helt nødt til å dra på en Black Metal-konsert, sier David og ler.

24. april inviteres det igjen til minglekveld der kunstnere fra hele Haugalandet er velkomne. Siste helgen i april runder kunstnerne av sitt opphold med flere aktiviteter i og rundt Blondefabrikken. Avslutningsutstillingen vises fram søndag 30. april.