Låtsnekkeren fra Åkra – Hnytt

Siste:

MÅKUNGJEN: Odd Magnus Ferkingstad er yngst blant Slogmåkane, men har funnet seg godt til rette i shantykoret.
MÅKUNGJEN: Odd Magnus Ferkingstad er yngst blant Slogmåkane, men har funnet seg godt til rette i shantykoret.
Paul André Sommerfeldt

Låtsnekkeren fra Åkra

Trubadur Odd Magnus Ferkingstad begynte å skrive sine egne låter allerede som 16-åring. Høydepunktet kom i 2015 da han og resten av Slogmåkane fikk fremføre ”Hu Maggie” foran tusenvis av seere i finalen på Norske Talenter.

ÅKREHAMN: Med sine 35 år er han den desidert yngste blant Slogmåkane, som per i dag utgjør noe over 20 medlemmer. Men selv om han er minstemann, eller «måkongjen» som medlemmene liker å kalle han, føler han seg ikke sånn når han er sammen med de andre.

– De fleste kunne jo vært far min, men jeg føler meg ikke yngst. Vi er blitt kompiser, et team, sier åkrabuen.

Den sterke lagånden kom tydelig til uttrykk da Slogmåkane høsten 2015 kom helt til finalen i Norske Talenter på TV 2. Det hele ble en stor opplevelse for gruppa som fram til da var relativt ukjente for nordmenn flest.

– Vi lærte mye hele gjengen. Scenen vi sto på var jo ikke stor, men det var et vanvittig apparat rundt og mye mediestyr, forteller Ferkingstad.

«Maggi» i finalen

I finalen valgte de å fremføre hitlåten ”Hu Maggi” som er basert på et dikt av Joseph G. Larsen. I 2014 bestemte Odd Magnus seg for å skrive melodi til diktet etter at Karl Johan Gundersen hadde gitt utfordringen på en øvelse. På denne tiden var han selv helt fersk i Slogmåkane.

– Det var en stor opplevelse å få synge sin egen låt i finalen. Det var flere låter inne i bildet, men jeg tror de landet på ”Hu Maggie” for å gi noe tilbake til folket og til Karmøy. Det har på en måte blitt deres låt.

I FINALEN: Slogmåkane sjarmerte hele Norge da de tok seg helt til finalen i Norske Talenter i 2015. Foto: TV 2.

Siden TV-suksessen har måkene flydd høyt med turneer og opptredener både rundt om på Haugalandet og under shantyfestivalen i Krakow, hvor Slogmåkene vant Shanty Grand Prix Award. Fremover venter opptreden både på Skudefestivalen, Utsira og Fiskeridagane.

Hyllest til mor

Da Ferkingstad var 16 år, døde moren av kreftsykdom. Tilbake satt en søskenflokk på fem med et stort savn. Dette fikk ham til å skrive låten ”Mama”, som han også har delt på sin egen YouTube-kanal.

– Det er rett og slett min hyllest til henne, sier 35-åringen.

– Har det vært vanskelig for deg å bli voksen uten mor?

– Ja, jeg må jo si det.  Jeg unner ingen å vokse opp uten ei mor uansett hvor gammel du er. For meg har gitaren og musikken fungert som terapi og en måte å få ut følelsene på.

Aktiv musiker

Ved siden av Slogmåkene, er Ferkingstad også vokalist i bandet Ramsalt. Lokalt er gruppa best kjent som ”Bergfjord”, men byttet navn da vokalisten gav seg.

SOLIST: Ferkingstad fikk æren av å være solist på sin egen låt da Slogmåkane sang ”Maggie” i finalen. Foto: TV 2.

I dag består Ramsalt av Jostein Bergfjord, Odd Magnus Ferkingstad, Rudolf Fredly og Freddy Knutsen. 1. april spilte de sammen med Bluesvesenet på ’ Skude Mekaniske Verksted.

Der fikk publikum blant annet høre tre helt nye låter.

– Den ene låten, er en låt jeg har hatt en stund. Den var først på engelsk, men så skrev jeg den om til norsk, siden Ramsalt synger på norsk.  Det er faktisk mye vanskeligere å skrive på norsk, men jeg kjenner at jeg kommer til skrive mer på norsk framover. Jeg får gode råd av arbeidskollega Gudmund Grindhaug på tekstskriving. Han har også skrevet teksten på «Havet» som ligger på Youtube-kanalen.

Utenom musikken er 35-åringen engasjert i Åkra Idrettslag der han er trener for gutter 13. Fram til i fjor var han også selv aktiv fotballspiller. Til sommeren venter tur til Danmark og Dana Cup sammen med tenåringene.

Drømmer om plate

Mellom spillejobbene tar han også oppdrag som soloartist, men av hensyn til familien vil han helst ikke ta oppdrag som krever mye reising. Som en jordnær åkrabu trives han best når han kan spille for et lokalt publikum.

Med tiden håper han også å få spilt inn alle demolåtene sine til ei soloplate.

– Det er drømmen. Å spille inn alle låtene, og særlig de jeg har et spesielt forhold til. Det skal jeg gjøre en gang, sier åkrabuen målbevisst.