Siste:

arkivfoto
arkivfoto

Skal hjelpe fastlegene til å lese føflekker

Hvert år rammes flere tusen nordmenn av føflekk-kreft. Mange tilfeller kunne blitt avdekket på et tidlig stadium. Nå skal ekspertene ved Revmatismesykehuset i Haugesund hjelpe fastlegene til å lese føflekker bedre.

HELSE: Også i år deltar HRS i den internasjonale hudkreftkampanjen Euromelanoma. Nytt av året er imidlertid at sykehusets eksperter i år skal hjelpe fastlegene til å lese føflekker bedre, og dermed muligheten til å avdekke krefttilfellene på et tidligere tidspunkt.

– Føflekksjekk er like viktig alle årets dager, ikke bare på undersøkelsesdagen, som i år er 23. mai. Fastlegene er første og beste kontrollpunkt alle årets øvrige dager, sier avdelingsoverlege Holger Benthien ved HSR.

Benthien viser til at antallet hudkrefttilfeller i Norge nå er 11 ganger høyere for menn og 9 ganger høyere for kvinner enn på 1950-tallet.

Hvert år kontrollerer leger ved sykehuset flere hundre mennesker og deres føflekker i forbindelse med den store undersøkelsesdagen den 23. mai. I år inviterer utvider de kampanjen med å inviterer fastlegene på et frokostseminar om føflekker.

– Vi ber legene om én time denne dagen. Den timen kan hjelpe mange flere pasienter enn vi greier å ta i mot. Det slår meg stadig at andelen pasienter med føflekkreft som har begynt å utvikle seg er høyere i Norge enn i Tyskland. Ved tidlig undersøkelse er inngrepene ufarlige og kreften stanses før den begynner å utvikle seg, forklarer Benthien.