Gjør tanken om til hyttedrøm – Hnytt

Siste:

STEINGALEN: Ole Langåker har stein på hjernen og skal ikke så overraskende kle tanken inn med naturstein.
Paul André Sommerfeldt.

Gjør tanken om til hyttedrøm

På Skjåholmen utenfor Skudeneshavn skal Ole Langåker gjøre alvor ut av noe han har drømt om i mange år. I en over 50 år gammel dieseltank bygger han det som trolig kan bli Karmøys mest spektakulære hytte.

SKUDENESHAVN: Tanken har opprinnelig tilhørt den gamle sildeoljefabrikken og ble satt opp tilbake i 1960. Etter den tid ble området kjøpt opp av svigerfaren til Langåker, som fikk den omregulert til fritidsbolig. Den observante har nok lagt merke til at det nå er full aktivitet ute på holmen som ligger midt i innseilingen.

HYTTE MED SÆRPREG: «Steintanken» er langt fra ferdig, men trolig vil mye skje i løpet av det neste året.

Årelang drøm

I mange år har tanken stått som et lite pent skue mellom fritidshyttene som allerede er etablert på holmen tvers over ferjekaien i Skudeneshavn. Det har svigersønnen lenge hatt lyst til å gjøre noe med.

– Det har hele tiden vært en drøm å bygge noe helt spesielt. Den drømmen hadde jeg allerede i en tidlig fase da min svigerfar kjøpte dette. Og nå det har latt seg realisere, forteller Langåker.

Lokal naturstein

Tanken er i dag i dårlig forfatning og skal på utsiden kles inn med dyrkningsstein fra Hillesland. Totalt blir fritidsboligen på tre etasjer, der det i første etasje skal innredes stue med peis, toalett og kjøkken.

I 3. etasjen blir det loftstue med heldekkende vinduer og imponerende havutsikt rett mot Kvitsøy og Stavanger. Både strøm og vann er koblet til ettersom det ligger flere fritidsboliger på holmen fra før.

For å frakte over stein og alt som skal støpes, har Langåker gått til innkjøp av en umotorisert lekter.

– Det er den gamle Finnøy-ferja som er bygget om til lekter. Den sleper vi over for å frakte det som trengs, forteller den aktive mureren.

Ble inspirert

LEKTER: For å frakte alle materialene ut til Skjåholmen, gikk den nevenyttige mureren like godt til innkjøp av en lekter.

Prosjektet med å bygge en moderne bolig i en oljetank er sjelden, men ikke unikt i norsk sammenheng. På øya Skrova utenfor Lofoten ble en tilsvarende tank gjort om til fritidsbolig mellom 2008 og 2010. I dag leies boligen ut til turister som ønsker en helt spesiell ferieopplevelse.

– Da jeg så et program om denne tanken, klektes ideen med en gang. Men det var viktig for meg å komme i gang nå som jeg fortsatt har helsa i behold, sier 57-åringen.

Når tanken står ferdig til innflytting tør ikke Langåker å si helt sikkert. Han har mange jern i ilden, og må utnytte ledige stunder på fritida. Boligen skal passende nok få navnet ”Steintanken” og skal brukes til privat formål.

– Jeg har nok ikke røpt alle hemmelighetene enda, men det kommer til å bli en stor forandring dette året, smiler han lurt.

Se videoinnslag i viduet øverst.