Dropper speil på treningssenteret – Hnytt

Siste:

Solrun Bråtun er leder for KVIKK treningssenter. Hun har valgt å droppe speil på senteret.

Dropper speil på treningssenteret

For å unngå unødvendig fokus på kropp og utseende har KVIKK treningssenter valgt å droppe speil i gruppe- og styrkesalen.
VEAVÅGEN: Treningssenteret holder til i Storhall Karmøy og har vært i drift i litt over et år. Solrun Bråtun som er leder for senteret, gikk bevisst inn for å droppe speil da de åpnet dørene.

– Samboeren min spurte meg hvorfor jeg skulle ha speil. Det har jo alltid vært sånn, men så begynte jeg å tenke: Hvorfor må ting være slik de alltid har vært? Vi hadde bestemt oss for at dette skulle være et lavterskeltilbud, og etter hvert som jeg begynte å tenke på hva et speil kan gjøre, så ble jeg sikrere på at vi skulle droppe det.

Bråtun mener at speil i en gruppesal eller i en styrkesal kan ta fokuset bort fra selve treningen. Fokuset skal være rettet mot treningsglede og bevegelse, og det skal være mindre fokus på det ytre. 

– Det er flere hos oss som aldri har vært på et treningssenter før de kom hit. For noen kan det være ubehagelig å bli konfrontert med kroppen sin, så det var veldig bevisst å ikke ha speil i gruppesalen. Det er foreløpig heller ikke speil i styrkesalen. Mest sannsynlig blir det slik fremover også, men det kan kanskje endre seg.

Få savner speil 

Bråtun har fått mange positive tilbakemeldinger på at det ikke er speil i gruppesalen.
Tilbakemeldingene fra medlemmene har vært positive. Flere har valgt å bli medlem nettopp på grunn av at det ikke er speil på senteret, men Bråtun har også fått tilbakemeldinger fra folk som savner det.

– Det noen savner er å kunne se om de gjør øvelsene riktig, og jeg skjønner dem godt. Det kan være et veldig godt verktøy for de som lærer best visuelt, men man kan også lære å kjenne etter selv hva som føles rett og hva som ikke er så gunstig. Det kan fort bli vanskelig hvis fokuset er vendt utover og ikke innover mot kroppen.

– Hvordan er det for dere instruktører å ha timer uten speil?

– Kommunikasjonen blir mye mer direkte når vi må stå med nesen mot de som trener. Når vi har speil, så står vi ofte med ryggen til, og da får jeg og medlemmene en indirekte kontakt med hverandre gjennom speilet. Mange instruktører hadde kanskje ikke klart å veilede i et sånt rom, for vi kan fort bli litt utrygge når vi må snu nesen mot de andre. 

Kroppspresset er sammensatt 

I styrkesalen er det foreløpig ikke speil, men dette kan endre seg i fremtiden.
Solrun Bråtun startet som treningsinstruktør allerede som 15-åring og har jobbet fulltid i treningssenter-bransjen siden hun var 18 år. På treningssentrene hun har jobbet på før har det vært speil, og hun mener ikke at det er feil av andre treningssentre å ha speil.

– Absolutt ikke. Hadde jeg drevet et annet type senter og kjørt en annen profil, så hadde jeg nok tenkt annerledes, og det hadde vært større sjanse for at vi hadde hatt speil der.  Det har noe med de valgene vi har tatt og hvem vi ønsker å nå ut til. Nå ønsker vi å skille oss ut på denne måten.

– Men det er ikke speil på treningssentre som er hovedårsaken til kroppshysteriet. Hva tenker du om det?

– Nei, det er mye mer sammensatt, så dette er bare en bitteliten del av det. Det er et veldig stort begrep som påvirker utrolig mange i dag. Vi tenker gjerne at det er de unge som kjenner mest på kroppspresset, men det forventes også mye av både 40 og 50-åringer i dag. 

– Derfor er det viktig for oss å være bevisste på hvor vi legger listen med tanke på trinn, øvelser og hvem som jobber her. Det har vært utrolig viktig for meg å ansette instruktører som er jordnære og som ser folk. I vår bransje er det lett at man som instruktør kan bli veldig selvopptatte, legger hun til. 

Senteret har også valgt å ikke selge treningsklær eller kosttilskudd. 

– Det får folk tak i andre plasser uansett. Når man er opptatt av en god helse, så handler det ikke om hvilket kosttilskudd man tar eller hvilke treningsklær man har. Det handler om å finne en treningsform som du trives med og aktiviteter som du føler du mestrer. Dersom man klarer det, så kan vi flytte fokuset litt vekk fra dette med press og prestasjon.