– Folk ropte ‹‹få negeren ut av banen›› – Hnytt

Siste:

– Folk ropte «få negeren ut av banen»

Hemmingstad har fått gjennomgå når det kommer til rasistiske kommentarer fra sidelinjen. Milenko Caceres ble bedt om å sette seg på et fly hjem av en eldre fotballtrener.

FOTBALL: Hemmingstad vet nesten ikke hva det er å tape og rykker stadig oppover i tabellen. Likevel har de opplevd flere kjipe episoder og rasistiske tilrop på fotballbanen.

– Dette skjer selvsagt ikke på hver kamp, men forrige sesong ble ekstra heftig. Selv ble jeg en gang bedt om å sette meg på et fly hjem av motstanderlagets trener. Mannen var gammel nok til å være faren min, så jeg ble ganske overrasket, forteller Hemmingstad-spiller Milenko Caceres.

– Få negeren ut av banen

Caceres har foreldre fra Chile, men er født i Norge og oppvokst på Karmøy. De fleste spillerne i Hemmingstad er andre generasjons innvandrere, og har fått gjennomgå når det kommer til rasistiske kommentarer.

– Jeg husker spesielt godt en episode da lagkameraten min, som opprinnelig er fra Kongo, fikk sitt andre gule kort. ‹‹Få negeren ut av banen›› ropte folk fra tribunen, forteller Milenko.

– Folk vet hvilke knapper de skal trykke på

Selv om slike kommentarer svir, har fotballaget bestemt seg for å ikke la seg påvirke.

– Det er mulig det skyldes fremmedfrykt, men jeg tror også folk bevisst prøver å få oss ut av balanse. De fleste av oss kommer fra land med temperatur, og folk vet hvilke knapper de skal trykke på, sier Milenko.

26-åringen forteller at han også opplever at Hemmingstad blir forhåndsdømt av dommere.

– En av dommerne sa til oss ‹‹Vi dommere snakker om dere. Vi vet hvem dere er. Dere er ikke her for å spille fotball››. Da har de stemplet oss på forhånd. Det er surt å få slike kommentarer, men vi skal gjøre vårt beste for å bevise at de tar feil. Vi er konkurransemennesker.

Da Hemmingstad kom på banen i 2014, tok de førsteplassen i 7. divisjon. Året etter vant klubben 6. divisjon. Forrige sesong ble de nummer to i 5. divisjon.

– Vi får se om det blir opprykk i år også. Man vet aldri, smiler Milenko.

Her kan du se hele samtalen vi hadde om «debatten» rundt det kontroversielle 5. divisjonslaget fra Haugesund.