Gladnyhet for offshoreindustrien: Klart for Johan Sverdrup Fase 2 – Hnytt

Siste:

FOTO: STATOIL
FOTO: STATOIL

Gladnyhet for offshoreindustrien: Klart for Johan Sverdrup Fase 2

I dag ble det offentliggjort at Statoil som operatør og partnerne AkerBP, Petoro, Maersk og Lundin skal investere mellom 40 og 55 milliarder kroner i fase 2 av Johan Sverdrup-utbyggingen. Det er gode nyheter også for hele leverandørindustrien og rederiene på Haugalandet og i Sunnhordland.

NORSK OFFSHORE INDUSTRI: Flere bedrifter i vår region er allerede godt involvert med Fase 1 i denne store utbyggingen, der den samlede investeringen på feltet blir nærmere 150 milliarder kroner.  Første fase har planlagt produksjonsstart sent i 2019.  Produksjonsstart for fase 2 er planlagt i 2022.

Tre kontrakter
I sammenheng med klargjøringen har Statoil tildelt tre kontrakter til underleverandører. Røkke-selskapene Aker Solutions, som skal levere prosessplattform, og Kværner, som skal stå for stålunderstell, får to av dem. Samtidig skal Siemens levere kraftforsyning fra land også til denne del av det gigantiske, nye oljefeltet rett vest i havet for oss.

Med forventede ressurser på 1,9–3,0 milliarder fat olje er feltet et såkalt elefantfelt. Aker Solutions skriver i en melding at kontrakten deres er verdt rundt 300 millioner kroner, og at selskapet skal designe en modul og forberede hvordan den skal integreres i stålunderstellet som Kværner skal bygge.

Under 25 dollar fatet

I forbindelse med disse kontraktstildelingene, uttaler Kjetil Digre, Statoils prosjektdirektør for Johan Sverdrup, i en melding at nullpunktsprisen for hele feltutbyggingen er nå under 25 dollar fatet. For ett år siden trengte Statoils prosjekter i snitt 41 dollar fatet, og i 2013 var tallet 70 dollar fatet. Det innebærer at investeringsestimatet nesten er halvert siden plan for utbygging og drift ble levert for fase 1 av Johan Sverdrup.

Kjetil Digre skryter av den jobben som gjort sammen med den norske offshoreindustrien:

– Kvalitet i gjennomføringen av fase 1 og forbedringsarbeidet vi har gjennomført sammen med partnerne og leverandørene på fase 2 har styrket lønnsomheten, sier han i meldingen.

Partnerskapet bak feltet har altså nå tatt avgjørelsen om å videreføre prosjektet. Neste milepæl for feltets andre fase kommer med investeringsbeslutning i andre halvår neste år.

Sverdrup feltets første fase skal i drift i 2019. Når hele utbyggingen er gjennomført i 2022,
skal feltet produsere 660.000 fat per dag, omtrent en fjerdedel av Norges totale produksjon.