Siste:

– Visnes representerer nasjonalhistorie

Det var en imponert riksantikvar som fredag fikk omvisning i det historiske gruveområdet på Visnes da LO inviterte til seminar.

VISNES: Riksantikvar Jørn Holme tok turen til Visnes i forbindelse med Visnes-seminaret som i dag ble arrangert av LO i Nord-Rogaland og stiftelsen Vigsnes Grubeområde. På gjestelista sto både stortingsrepresentanter, ordførere, lokalpolitikere og kommunalt ansatte.

Nasjonalskatt

– Visnes representerer nasjonalhistorie som er viktig å ta vare på. Derfor er jeg glad for at Stortinget gav midler til blant annet å sette i stand murer som sto i fare for å rase ut, sier riksantikvaren.

Han poengterer at historien rundt Visnesgruvene fortsatt er ukjent for mange, til tross for at anlegget var blant de største i verden i sin tid.

Les også: Visnes får 2,5 millioner kroner

Støtter stiftelsen

Vedlikeholdet av området er i stor grad basert på dugnadsarbeid og kommunale tilskudd. Riksantikvaren mener det vil være vanskelig for Visnes å komme inn på listen over de 15 statlige anleggene. Han vil like fullt jobbe for å sikre at stiftelsen får nødvendige midler til å ivareta anlegget framover.

– Det er viktig å se hva som er behovet og hvordan stiftelsen kan stimuleres til å ta vare på dette videre. Det må være et samarbeid mellom alle tre nivåer. Kommune, fylkeskommunen og staten, sier Holme.

Se videoinnslag fra Visnes-seminaret i vinduet øverst.