– En del av byens stolte kulturhistorie – Hnytt

Siste:

MUSIKKANSVARLIG: Helge Bro Matland har vært ansvarlig for årets musikk på Vise- & lyrikkfestivalen.
MUSIKKANSVARLIG: Helge Bro Matland har vært ansvarlig for årets musikk på Vise- & lyrikkfestivalen.
Kent Olsen

– En del av byens stolte kulturhistorie

Da Vise- & lyrikkfestivalen kom til Haugesund på 1970-tallet ble det sagt at det var Norges svar på Woodstock. Dagens utgave er noe snillere, der telting i Haraldsvang er byttet ut med Høvleriet og folkebiblioteket.

KULTUR: På lørdagen i 1972 under festivalens tredje år ble ølsalget i Haugesund kommune stengt for å «roe gemyttene», og folk sa at hasjen kom til Haugesund med festivalen, som ble avsluttet samme året, forteller medarrangør og musikkansvarlig, Helge Bro Matland.

Da en gjeng børstet støvet av den gamle festivalen i 2009 ble det i en snillere forpakning, men lyrikk og språk stod fortsatt sterkt.

– Vi børstet støvet av den gamle, kule festivalen som lå der med fokus på lyrikk og poesi. Nå i nyere tid har vi likevel utvannet visebegrepet noe, men tekst er uansett viktig, forteller Matland.

Matland mener at festivalen er en del av byens stolte kulturhistorie, der den var noe av det første og kule som skjedde i byen.

– Jeg tror alle unge i dag hadde elsket og gått på festivalen slik den var på 1970-tallet, sier Matland.

SANG: Frida Ånnevik på scenen fredag kveld.

Sliter med unge

Det er likevel få unge som går på festivalen, og Matland mener navnet er noe av grunnen til problemet.

– Navnet Vise- & lyrikk jobber litt mot oss nå. For ungdommen i dag som hører på EDM og Kygo så vil Vise- & lyrikkfestivalen høres veldig fjernt ut, sier Matland.

Festivalen har likevel hatt artister som appellerer til unge, som Paperboys, Oslo Ess og Honningbarna.

Matland ser likevel positivt på fremtiden:

– I dagens samfunn blir tekst mer og mer viktig. Folk uttrykker seg mer nå med alle de sosiale mediene som er. Hvis navnet jobber litt mot oss, så jobber tiden kanskje litt for oss. Kanskje er det ikke så ukult med lyrikk på sikt, det vil tiden vise, sier Matland, og legger til at lørdagen blir den minst «visete» dagen av festivalen. Da spiller blant annet Bendik og John Olav Nilsen & Nordsjøen.