Richard Quest engasjerte og provoserte – Hnytt

Siste:

Richard Quest engasjerte og provoserte

Den britiske CNN-journalisten Richard Quest avsluttet årets Haugalands-konferanse med et verbalt fyrverkeri som kanskje snudde opp ned på deler av virkelighetsoppfatningen til nærings- og samfunnstopper på Haugalandet.

NÆRINGSLIV: Det handlet om situasjonen i USA etter at Donald Trump vant presidentvalget i høst. Det handlet om hvorfor det ble et Brexit i Storbritannia, om det overraskende valget i Italia og den politiske uroen som preger store deler av Europa i dag. Et av hovedpoengene hans er at også vi nordmenn må innse at det vi nå opplever er en dyptgående konflikt mellom alminnelige folk og eliten. Folk har alt for lenge følt at de ikke blir hørt og at de blir ignorert. Nå gjør de opprør på begge kontinentene. De nasjonalistiske og isolasjonistiske kreftene får stadig større oppslutning og bidrar til å endre de politiske landskapene vi er vant med.

Misnøyen

Richard Quest brukte mye tid på å forklare forsamlingen hvorfor Amerika nå trengte en forandring. Bortsett fra i California, støttet et flertall av de amerikanske velgerne en kandidat som kom utenfra og som i utgangspunktet ikke tilhørte det tradisjonelle partisystemet. Utryggheten for egne levekår, arbeidsledigheten og bekymringene for konsekvensene av innvandringen er fellesnevnere – og tilsvarende finner vi igjen på den andre siden av Atlanteren. Engelskmannen Richard Quest tilbrakte mye tid rundt om i hjemlandet sitt foran Brexit-avstemmingen. I forhold til den markante stemningen på grasrota, var han personlig aldri i tvil om at folkeavstemmingen ville ende slik den gjorde. Etablissementet fikk som fortjent.

Folk kjenner seg igjen

Tilbake i USA viser den nyvalgte presidenten at han er godt i gang med å gjøre det han sa han skulle gjøre. Folk kjenner seg igjen og Quest er ikke fremmed for tanken om at han blir gjenvalgt om 3,5 år.

–Er alt virkelig så galt, spurte han og påpekte at folkelig misnøye må finne sine utløp om demokratiene våre skal overleve. Derfor er det også mange positive trekk ved det som skjedde på begge sider av Atlanteren i fjor, uansett hvor bekymret mange nordmenn måtte være.

NATO-regningen

Richard Quest hadde en ekstra runde i salen der han ba om kommentarer til Donald Trumps krav om at medlemslandene i NATO må ta en mye større del av regningen for å opprettholde og utvikle den vestlige forsvarsalliansen. Varaordfører i Haugesund, May Britt Vihovde (V), var en av dem som ba om ordet fra salen og som mente at det ikke går an å kreve økt betaling til fellesforsvaret av de europeiske nasjonene som sliter tungt med å opprettholde et minimum av velferd til egen befolkning. Quest sa seg ikke uenig i det.

Full stans for skottene

Fra salen ble Quest også spurt om hvor lenge Storbritannia vil bestå i lys av uenigheten mellom britene og skottene om Europa-tilknytningen. Han mente at det går mot et brutalt slag mellom skottene og engelskmennene, men var usikker på når det kan komme ut i full blomst. Det kan neppe skje før forhandlingene mellom den britiske regjeringen og EU-apparatet er gjennomført om minst halvannet år. Om skottene deretter ønsker å bryte ut av det engelske fellesskapet og kjøre en egen forhandlingsrunde med alle statene i EU, er det stor sannsynlighet for at de blir blokkert av Spania. De ønsker ikke at katalanerne skal følge skottenes eksempel og få økt selvstyre. Da blir det full stans for skottene.

Hva er risikoen?

Fra salen ble det også spurt om hva som er risikoen med Trumps nasjonalistiske politikk. Vil politikken hans kunne skade verdenshandelen? Quest svarte et klart ja på det spørsmålet.

Og så rundet han av med å minne forsamlingen om at sola vil fortsatt stå opp over Haugalandet hver morgen uansett hva som skjer rundt om i verden. Situasjonen kunne med andre ord ha vært atskillig verre, noe den optimistiske CNN-journalisten ved flere anledninger minnet oss om.

Richard Quest beveget seg mye rundt om i salen, sjekket stemningen i salen gjennom diverse håndsopprekkinger om ulike tema og laget flere gode verbale show i løpet av den gode timen han holdt på. En flott og tankefull avrunding av årets Haugalandskonferanse.

Se videointervju med Quest i vinduet over.