TV-gartneren med hjerte for Karmøy – Hnytt

Siste:

TV-GARTNER: Etter Edgars Neilands tid på Karmøy folkehøgskole har han nå firma med 40 ansatte og eget hageprogram på den latviske statskanalen. Foto: Ivar B. Østebø
TV-GARTNER: Etter Edgars Neilands tid på Karmøy folkehøgskole har han nå firma med 40 ansatte og eget hageprogram på den latviske statskanalen. Foto: Ivar B. Østebø

TV-gartneren med hjerte for Karmøy

Latviske Edgars kom først til Norge da han begynte som elev på Karmøy folkehøgskole for atten år siden. Nå har han eget hageprogram på den latviske statskanalen, og reiser i hele Europa med gartnerfirmaet sitt.

HAGE: Det hele begynte i 1999. Edgars Neilands var 20 år gammel, og var utvekslingselev på Karmøy folkehøgskole.

– Det var spennende å reise rundt i verden. Jeg visste veldig lite om Norge på den tiden. Jeg vet ikke helt hvordan det skjedde, men jeg havnet altså her, sier Neilands.

Som gartner fikk han raskt ansvar for å utvikle og stelle hagen utenfor folkehøgskolen. Tidligere rektor Kjell Arne Medhaug hadde store ønsker for hagen, og for unge Neilands var dette en stor mulighet.

– Det var bare plen her på den tiden. Jeg var en ung gartner, og for meg passet det godt å få muligheten til å forme en ny park, sier Neilands.

To år etter at Edgars var ferdig på folkehøgskolen, fikk han en telefon fra Medhaug. En invitasjon til å jobbe som lærer ventet. Edgars underviste i improvisasjonsteater, og begynte samtidig å utvikle parken videre. Etter dette har han sendt gartnere fra sitt latviske firma årlig for å passe på parken.

Røtter til Karmøy

Selv kommer han til Karmøy én til to ganger årlig for å passe på at alt er på stell i parken han var med på å sette opp. Atten år etter tiden på Karmøy Folkehøgskole snakker han fremdeles godt norsk, og har tatt vare på sine røtter til landet.

(Saken fortsetter under bildet)

TILBAKE: Edgars tilbake i hagen han formet som 19-åring. Foto: Ivar B. Østebø

– Språk er noe av det jeg ønsker å beholde i min tilknytning til Norge. Jeg har mange venner her, venner jeg nok beholder så lenge jeg lever, sier Edgars.

Han bor selv i Latvia, noe han ser på som viktig for å være med på å bygge opp landet sitt. Kontakten med Norge holder han likevel – også gjennom firmaet sitt..

– Det er viktig for meg å holde kontakten med Norge. Det er mitt andre hjem.

(Saken fortsetter under bildet)

UTSENDTE: Latviske Kris Sedlins (t.v.) er utvekslingselev ved folkehøgskolen, og jobber som praktikant i Edgars sitt gartnerfirma.

I dag driver han et gartnerfirma med 40 ansatte i Latvia. De reiser hele Europa rundt på oppdrag.

– Økonomien i Latvia går litt opp og ned, derfor tar vi oppdrag utenlands. Da tjener vi mer og utvikler oss fortere. Vi jobber to måneder i året i Norge, sier Neilands.

TV-kjendis

I tillegg til virket som gartner, er Neilands TV-kjendis. På Latvias statskanal er han programleder i hageprogrammet Labie Koki.

– Gartnere er enten de som er litt sprø, eller pensjonister som har god tid, sier Neilands med glimt i øyet.

– TV-programmet når mest kvinner mellom 50 og 70. Blant hundre damer er det kanskje to menn. Hver episode tar for seg temaer som epler og druer og blomster. Aktuelle spørsmål, rett og slett, sier  Neilands.

– Det handler om hvordan vi kan få et rom som domineres av natur. Det er mange spørsmål folk ikke har svaret på, og hage kan gi svaret på mange av disse. Hvorfor vi er her, hvordan vi dør, hva som skjer etterpå. Alt dette ser man i hagen og naturen.