– Ganske vanlig med cannabis – Hnytt

Siste:

– Ganske vanlig med cannabis

Det er få som fester og drikker mer enn russen i løpet av våren. Tradisjonen tro holder derfor politiet informasjonsmøter for alle russ på Haugalandet der målet er å forebygge narkotikabruk.
HAUGESUND:  «BRY DEG RUSS»  er et samarbeid mellom lokalt politi, Norsk Narkotikapolitiforening og Lions klubbene på Haugalandet, og blir i disse dager arrangert for ellevte året på rad.
– Det er akkurat like aktuelt nå, og det er jo det som gjør at vi holder på. Vi ønsker ikke å komme med noen moralsk pekefinger, men målet er å få ungdommene til å tenke seg om. Noen få øyeblikk kan ødelegge for resten av livet, sier politioverbetjent Torbjørn Nervik.
Tirsdag ga politiet veiledning til elevene ved Vardafjell videregående skole. Målet er at ungdommene skal bli bedre rustet til å ta fornuftige valg når det kommer til ulovlige rusmidler i forbindelse med russefeiringen.

22 prosent av VG3-gutter har prøvd cannabis

22 prosent av guttene på VG3 i Rogaland har prøvd hasj eller marihuana, viser statistikk fra Ungdata. Blant jentene i fylket ligger tallet på 14 prosent.
– Jeg tror det er litt mer normalt enn det foreldre ville trodd. Statistikken til politiet viser at det er cannabis som er mest brukt av narkotiske stoffer blant ungdom. Hvis folk først skal prøve ut narkotika, tenker jeg det er bra at det ikke er sterkere stoffer. Alkohol skal visst være mer helseskadelig enn hasj eller marihuana, men personlig er jeg skeptisk til all form for narkotika uansett, sier Nils Fredrik Wilhelmsen som er avgangselev ved Vardafjell videregående skole.

– Mange ungdommer ser ikke på det som farlig

Han får støtte fra en av sine medruss som forteller at det ikke er unormalt at vgs-elever prøver hasj eller marihuana.
– Det er ganske vanlig egentlig. Mange ungdommer ser ikke på det som farlig, så det er jo helt normale folk som gjør det, sier jenta.
– Merker du at holdningene til narkotika har endret seg blant ungdom i løpet av de siste årene? 
– Ja, jeg har det. Men det har faktisk ikke endret seg slik folk tror. All statistikk viser jo på landsbasis at det er mindre drikking og bruk av narkotika enn det vi har hatt tidligere. Jeg tror ikke på legalisering som løsning. En dør gjerne ikke av å bruke enkelte rusmidler, men det gjør noe med folk, omgivelsene og familien, sier Nervik.

Russen er snillere nå til dags

Etter en økning i bruken av hasj og marihuana blant unge fram mot 2000, har vi som politiet påpeker sett en markant nedgang på landsbasis. Ifølge politiet har «BRY DEG»-kampanjen blitt en suksess.
– Det er utrolig gøy å få så gode tilbakemeldinger fra elevene. Russefeiringen for 10-15 år siden var mye mer dramatisk enn slik den er i dag. De fleste er snille og greie. Jeg våger å påstå at dette er en av tingene som gjør at russen oppfører seg på en annen måte enn det vi ser i andre deler av landet, sier Torbjørn Nervik.