Hele Bjoabygda møtte opp på premieren – Hnytt

Siste:

Hele Bjoabygda møtte opp på premieren

Radioagenten Arquebus satte igjen Bjoa på kartet. I går var det premiere på den lokale krigsfilmen «Arquebus- Fagert er landet», en film gjennomsyret av dugnadsånd, entusiasme og en god porsjon trass.

VINDAFJORD: Gymsalen på Bjoa skule var fylt til bristepunktet under premieren på «Arquebus- Fagert er landet» søndag ettermiddag. Salen brøt stadig ut i gjenkjennende mumling, latter og anerkjennende nikk i det den ene lokale profilen etter den andre dukket opp på lerretet.

– Jeg tror ikke det er mange bygder som hadde fått dette til. Det er jo farlig å skryte før visning, men siden jeg er på Bjoa våger jeg det, sa ordfører i Vindafjord, Ole Johan Vierdal, like før premieren i går.

Verdenspremiere er det faktisk, selv om filmen ble vist i en gymsal, og bygdefolket kunne kjøpe seg kaffe og langpannekake etterpå i stedet for champagne og kanapéer.

Mot mange odds

Initiativtaker Helge Bjøndal og filmgruppa Play har gått mange ekstra mil for å få filmen på lerretet. I den prosessen har Bjøndal lagt ned utallige timer og overtalt andre til å gjøre det sammen. Og filmen? Den vokste fra en kortfilm til en langfilm på hele en time og 56 minutter.

– Jeg satt og klippet til 01.30 i natt, sa Bjøndal like før visning, som var minst like spent som bygdefolket på å resultatet på storskjerm.

Etter de to visningene på Bjoa i går skal filmen gjennom en ny og nødvendig klipperunde, før den eventuelt vises på lokaler kinoer.

Møtte Gestapo

Lars Eikås, som var 3-4 år da radioagenten Svein K. Andersen skjulte seg på gården deres, var til stede på første visning. Han husker ennå morens reaksjon da Gestapo kom.

– Det kom to mann, en tysker og en nordmann, og mor mi disket opp for dem. Og jeg huske at hun var så annerledes.

Bli med til Bjoa skule i videovinduet over.