Julie (18): – Ekkelt å tenke på hvor mange dyr jeg har spist – Hnytt

Siste:

Julie (18): – Ekkelt å tenke på hvor mange dyr jeg har spist

Etter at Julie Olsen åpnet øynene for veganlivsstilen, var det ingen vei tilbake.

VEGANISME: Det veganske kostholdet er i ferd med å slå gjennom for fullt og er blitt spådd til å bli en av de store mattrendene i 2017. Men 18 år gamle Julie Olsen sverger til en plantebasert diett verken for å være sunn eller trendy.  For henne er det et etisk standpunkt.

– Jeg kunne aldri drept en gris med mine egne hender, hørt på hvordan den skriker for livet og spist den etterpå. Derfor vil jeg heller ikke betale noen andre å gjøre det for meg heller, sier Julie.

Veganisme er en levemåte basert på respekt for alt levende. Veganere unngår derfor all mat av animalsk opprinnelse,  og deres fremste formål er å unngå utnytting, lidelse og død for dyr.  Det var sterke dokumentar om hvordan dyr blir behandlet i kjøttindustrien, som gjorde at Julie tok valget om å bli veganer for ett år siden.

– Da var det ingen vei tilbake. Både typen og bestevenninnen har også blitt veganere etter å ha sett slike dokumentarer. Jeg synes det er veldig bra at mitt valg får andre til å tenke seg om, sier hun.

Mener det burde stå advarsel på kjøttdeigpakken

Mat smaker bedre med god samvittighet, mener Julie. Hun forteller at veganlivsstilen får henne til å føle seg veldig bra på mange måter.

– Jeg føler meg så ren og god. Bare i løpet av mine to først måneder som veganer, hadde jeg allerede reddet 57 dyr. Å se hvor stor forskjell en enkeltperson kan utrette, gjør meg så godt. På en røykpakke, står det at røyking dreper. Jeg mener det burde stå det samme på en pakke kjøttdeig. Studier viser at kjøtt er linket til kreft, overvekt, diabetes og så videre – lista er lang, mener Julie.

Men selv om 18-åringen prøver å gjøre verden til et bedre sted, får hun stadig pes for sin livsstil.

– Jeg får masse kritikk. Det provoserer meg, fordi jeg har faktisk brukt et helt år på å lese meg opp, og på se dokumentarer og debatter om emnet, sier Julie.

Får veganere i seg nok næringsstoffer?

Men kan en egentlig være veganer og samtidig få i seg alle næringsstoffene en trenger? Ja, det kan en fint, sier Ragnhild Junge, som har bachelor i ernæringsfysiologi.

– Dersom en velger å bli veganer, setter man seg som regel godt inn i hva det innebærer. Veganere har ofte mye bedre kontroll på hva de spiser enn de som ikke bryr seg om kosthold i det hele tatt. Det eneste en behøver å ta tilskudd av er B12. Ellers vil det jo variere fra person til person – noen trenger tilskudd av for eksempel jern eller D-vitaminer– men dette gjelder for alle uavhengig om man er veganer eller ikke, sier Ragnhild Junge.

Psykolog Hegglund mener vi bør sette mennesker først

Men er vegankostholdet kun en trend, eller er det noe som virkelig har kommet for å bli? Psykolog Trond Hegglund har ikke sett TV Haugalands reportasje, men uttaler seg på generelt grunnlag om veganlivsstilien.

– Jeg tror nok vi kommer til å spise mindre kjøtt i fremtiden, men selve veganlivsstilen er nok en trend som kommer til å gå forbi. Jeg tenker det er positivt at folk velger et sunt kosthold som er bra for miljøet. Det er også flott å være opptatt av etikk og at dyr ikke skal mishandles. Men dersom en ønsker å bidra til en bedre verden, finnes det nok av mennesker som ikke har det bra, sier psykologen.

– Slavearbeid ble jo også sett på som greit

Julie Olsen tror derimot veganlivsstilen virkelig kommer til å slå gjennom for fullt i fremtiden.

– I gamle dager ble det også sett på som greit med slavarbeid. Jeg tror at vi om 50 år kommer til å tenke tilbake på hvor grusomme vi mennesker var.  Jeg synes selv det er ekkelt å tenke på hvor mange dyr jeg har spist tidligere. Once you go vegan, you never go back, smiler Julie.