Går «all in» for VM-gull – Hnytt

Siste:

GIR ALT: Brettseiler Martin Møller Hovda gir alt for å gå helt til topps under VM i april.

Går «all in» for VM-gull

For brettseiler Martin Møller Hovda er det bare en ting som gjelder under årets VM. 

BRETTSEILING: Årets mål er blinket ut for 18 år gamle Martin Møller Hovda. I slutten av april går VM i brettseiling av stabelen i Almanarre i sør-Frankrike. Håpet er at fem knallharde konkurransedager skal ende med at den talentfulle brettseileren står øverst på pallen.

– For meg er VM den store konkurransen i år og jeg går «all in» for et VM gull. En topplassering vil kunne bety mye for den videre karrieren og vil åpne helt nye dører for meg,  sier Møller Hovda.

Og forberedelsene er i full gang. Denne uken er 18-åringen på treningsleir på Lanzarote. I slutten av februar drar han på en to ukers treningsleir til Tenerife. Før den tid venter imidlertid det kalde vintervannet på Karmøy.

– Det er vanskelig å drive med brettseiling her om vinteren fordi vannet er ekstremt kaldt og det er få timer med dagslys. Derfor er jeg er nødt til å dra til varmere strøk før VM for å ha en sjanse. Egentlig burde jeg flyttet til et varmere land for å drive med dette, men jeg er motivert og kommer til å bruke så mye penger jeg kan for å få dette til, sier Møller Hovda.

Må bli sterkere

I tillegg til flere ukentlige timer i vannet har han satt sammen et eget treningsprogram for å legge på seg flere kilo med muskler. Med seg som hjelper har han fått personlig trener Stian Lund.

– Vi trener ganske spesifikt på de muskelgruppene Martin bruker mest. For brettseilere er det viktig med grepsstyrke, og god styrke i hofter og rygg. For meg handler det om å optimalisere styrken i basisposisjonene, sier Lund.

VEKTTRENING: Martin Møller Hovda trener hardt for å bli tyngre og sterkere. Foto: Jarl Vidar Meling

Håpet er at økt tyngde og mer muskler skal gi bedre muligheter når Møller Hovda skal konkurrere mot 120 andre brettseilere om VM-gullet.

– Økt tyngde gjør at jeg får  høyere toppfart på brettet og det blir mer stabilt. De beste utøverne seiler like godt alle konkurransedagene og styrken er da avgjørende for å holde ut. Under et VM er det mye knuffing under løpet og jeg håper den økte styrken også vil hjelpe meg til å holde konkurrentene bedre unna, sier Møller Hovda.

Ønsker å bli proff

18-åringen har flere gode plasseringer bak seg i World-Cup og tok bronse i U20 VM i 2015. Fjorårets VM i Eilat i Israel måtte imidlertid den talentfulle karmøybuen se fra sidelinjen etter at en skade satte ham ut av spill. På lillejulaften i 2015 overrotterte han på en framlengs salto under trening og knakk foten. Et komplisert brudd førte til at 18-åringen måtte operere inn fem skruer og en metallplate. Møller Hovda endte opp med å gå fire måneder på krykker og fikk dermed ødelagt store deler av sesongen.

– Jeg er ekstra revansjelysten foran dette VMet. Jeg ønsker å vise at jeg er sterkere nå enn det jeg var før jeg ble skadet, sier Møller Hovda.

Årets VM er siste året han konkurrerer i juniorklassen. Dermed kan det fort bli 18-åringens siste sjanse til å kunne leve av idretten sin. Foreløpig er han avhengig av private sponsorer for å klare satsingen. En god plassering i VM vil kunne føre med seg bedre utstyrsavtaler og mer støtte.

BEST PÅ BØLGENE BLÅ: Brettseilertalentet Martin Møller Hovda (18) fra Åkrehamn er Norges beste brettseiler.

– I dag bruker jeg over 200 000 kroner på dette, og er totalt avhengig av bidrag og velvilje fra lokale sponsorer. Uten dem hadde jeg ikke hatt mulighet til å satse så hardt som jeg gjør, sier Møller Hovda.

Enn så lenge må han imidlertid fullføre det siste året på videregående skole.

– Jeg ønsker å bli proff når jeg er ferdig med skolen i sommer. For å oppnå dette er det kun en ting som gjelder og det er å prestere. Derfor er en god plasseringen, forhåpentligvis et VM gull, veldig viktig for veien videre. Alt jeg kan gjøre er å satse det jeg kan, så få vi se hvor langt det bærer, sier Møller Hovda.