200 år siden sist vannet sto så høyt – Hnytt

Siste:

Høy vannstand ved Pittersbryggen. arkivfoto
Høy vannstand ved Pittersbryggen. arkivfoto

200 år siden sist vannet sto så høyt

I morgen kan det bli den høyeste vannstanden i Haugesund på 200 år.

EKSTREMVÆR: Ekstremværet «Vidar» er varslet inn over vestlandet i torsdag. Denne gangen er det trolig den høye vannstanden som kommer til å skape mest problemer.

For kombinasjinen av mellom fullmåne og lavt trykk er langt i fra god.

Langs hele Vestlandet er det varslet ekstremt høy vannstand på grunn av lavt atmosfærisk trykk som presser store mengder vann inn mot land. I Haugesund er viser varselet en flohøyde på 162 centimeter klokken 10.10 torsdag formiddag. Det er langt over normalen, og så høyt at det går 200 år mellom hver gang det skjer.

– Det vil bli mellom 70 og 85 centimeter over verdiene som er angitt i tidevannstabellene. Det er såpass høyt at det angis som ekstremt. Havet kan fort nå opp i en del naust, og det er en del ting som kan bli våte. Man bør sikre eiendelene sine, sier Geir Ottar Fagerlid ved Vervarslinga på Vestlandet.