Nasjonal varslingsøvelse onsdag – Hnytt

Siste:

Foto: DSB.no
Foto: DSB.no

Nasjonal varslingsøvelse onsdag

Klokken 12.00 onsdag blir det mye lyd i distriktet.

BEREDSKAP: Rundt om i Norge finnes det i dag rundt 1250 tyfoner. I morgen formiddag gir de alle lyd fra seg når Sivilforsvaret gjennomfører en landsomfattende varslingsøvelse.

 Signalet som sendes i morgen er tre serier med ett minutts opphold mellom hver. Signalet betyr «Viktig melding – lytt til radio». I dagens moderne samfunn er nok tyfonvarslingen noe avleggs, men man skal ikke mer en 40 år tilbake i tid før varslingssystemet var en viktig del av samfunnsberedskapen.

At de forskjellige signalseriene var bedre kjent før gjenspeiler seg også i en undersøkelse som Direktoratet for beredskap har gjennomført. I undersøkelsen kommer det frem at kun halvparten av befolkningen vet hva signalet som sendes ut på onsdag betyr.

– Tidligere rullerte man på å sende de tre varslingssignalene. De siste årene har man kun sendt signalet «Viktig melding – lytt på radio». Signalet betyr i praksis «søk informasjon», sier sjef for Sivilforsvaret, Jon Birger Berntsen i en pressemelding.

I Haugesund (11) og på Karmøy (11) finnes det i dag 22 varslingsanlegg.

Varslingsanleggene testes hver vinter og sommer i fredstid, klokken 12 den andre onsdagen i  januar og juni.