I dag stenger han dørene – Hnytt

Siste:

Folke Evensen har jobbet til og fra i butikken gjennom hele livet. Etter hvert begynte han å jobbe der på fulltid før han så tok over butikken.
Folke Evensen har jobbet til og fra i butikken gjennom hele livet. Etter hvert begynte han å jobbe der på fulltid før han så tok over butikken.

I dag stenger han dørene

62 år med ur og optikk er over i Åkrehamn. Nå flytter Folke Evensen til Sverige hvor han skal vie all sin oppmerksomhet til familie og kristent arbeid.

ÅKREHAMN: Hyllene er tomme, og Folke Evensen er nesten helt ferdig med å pakke ned når Karmøynytt tar turen innom. Tirsdag er siste åpningsdag for butikken som åpnet i 1955.

– Nå har vi gjort vårt her, og nå er det nye ting som skal skje. Jeg synes ikke det er så vemodig egentlig, forteller Folke Evensen.

Karmøy Ur og Optik er Åkras eneste optiker- og urmakerbutikk. Den ble startet opp av Folkes far, Peder Evensen. For fire år siden tok Folke Evensen over driften. Han forteller at det har vært vanskelig å få det hele til å gå rundt, og det har vært tøft å konkurrere mot større kjeder og netthandel.

– Dette med å «handla hima» er bare noe tull. Mange folk drar til Haugesund for å kjøpe mye av de samme merkevarene. Det er også mange som foretrekker å handle på nettet i dag, spesielt når det gjelder klokker.

– Så det har vært for liten omsetning?

– Ja. Ut fra kundegrunnlaget så skulle jeg hatt én million mer i omsetning. Jeg har kunder fra hele Karmøy. Til og med noen haugesundere.

– Hva sier kundene til at du nå stenger dørene?

– Noen synes det er trist, spesielt den eldre garde. Det er tross alt en hjørnesteinsbedrift som har vært på Åkra i over 60 år.

Har pendlet 

Ikke mye igjen før lokalene er helt tømt.

I halvannet år har Folke pendlet fra Åkra til Uppsala i Sverige hvor familien bor. Nå kommer han etter og ser frem til å få roe ned litt.

– Det har gått greit å pendle til nå, men nå er det nok. Det er ikke kjekt for familien i lengden heller. Jeg har ikke så store planer for tiden fremover, for jeg er jo snart pensjonist. Men jeg ser frem til å ha fullt fokus på arbeidet med Sharing Hands Trust (SHT).

De siste 19 årene har Folke vært sterkt engasjert i misjonsarbeid i India. I samarbeid med Sharing Hands Trust og Svein Magne Pedersen har han vært sentral i etableringen av barnehjem, kirker, krisesentre og bibelskoler i den indiske havnebyen Chennai.

– India-prosjektet blomstrer. Det har blitt veldig stort. Da vi startet opp var det 100 barn tilknyttet det ene barnehjemmet. I dag er det over 1000. Nå har de nylig kjøpt en ambulansebuss, og de holder på å samle inn penger til en truck som de skal ha mat og medisiner i.

Sterke inntrykk 

Et av barnehjemmene Folke Evensen har vært med å skape.

Ute i landsbyene behandler SHT syke mennesker. I 2015 fikk Folke Evensen selv oppleve dette på nært hold da han reiste ned til Chennai. Her ble det mange sterke øyeblikk. Noe som gjorde ekstra sterkt inntrykk på han var møtet med de spedalske. I landsbyen bor det cirka 200 spedalske. Staten sørger for at de får et måltid til dagen mens SHT hjelper til med medisiner og bandasjer.

– Det er mange tøffe skjebner der ute. Flere mangler fingre og tær, men likevel er det helt utrolig å se den livsgnisten de har. Det er en helt annen virkelighet enn det vi lever i. Vi er så beskyttet.

– Det må være givende å se hva innsatsen til SHT har å bety for så mange mennesker?

– Joda, men jeg ser ikke på det på den måten. Jeg har bare vært lydig og gjort det jeg skal gjøre. Det å hjelpe mennesker har vært mitt kall i livet.

Ny jobb

Når han flytter til Sverige, håper han å få seg en jobb slik at han kan fortsette å reise ned til India.

– Jeg må ha litt kapital for å reise. Når det gjelder jobb, så kan jeg godt kjøre taxi eller buss. Jeg er ikke så kravstor. Man tenker litt annerledes enn man gjorde før når man blir eldre.
.