Nå blir det jojo-priser på elbil-parkering – Hnytt

Siste:

Nå blir det jojo-priser på elbil-parkering

Den 1. januar gikk parkeringsavgiften for lavutslippsbiler fra null til full. Om noen måneder skal den reduseres med minst 50 prosent.

HAUGESUND: Fra og med 1. januar ble det innført parkeringsavgift for lavutslippsbiler på lik linje med kjøretøy som går på fossilt brennstoff.

I siste liten før jul fikk imidlertid støttepartiet til regjeringen, Venstre, en såpass stor finger med i statsbudsjettet, at parkeringsavgiften for elbiler maksimalt skal tilsvare halvparten av avgiften for bensin- og dieselbiler.

Problemet er bare at forskriften for dette ikke er klar ennå, slik at det foreløpig er den originale lovteksten som gjelder.

Rådmannen i Haugesund kom før jul med følgende anbefaling overfor formannskapet: Å gå for lik avgift for alle biler. Formannskapet, på sin side, mente imidlertid dette var et vedtak som krevde mer utredning, og ba om utsettelse.

Formannskapet misforsto

Dermed oppsto nok et problem: Fordi formannskapet ikke kom opp med et alternativ til den originale forskriften, er det denne som ble gjeldende fra og med 1. januar.

– Vi trodde at vi ved å utsette behandlingen til det nasjonale regelverket kom på plass, ville føre til at dem som i dag har fritak (fra parkeringsavgift, journ. anm.) ville beholde fritaket. Men det har vi fått beskjed om at vi måtte gjort et positivt vedtak på, sier varaordfører i Haugesund, May Britt Vihovde (V).

Dermed må eiere av lavutslippsbiler nå betale full pris for parkering i kommunen – helt til det endelige regelverket er på plass om noen måneder. Da har de altså krav på minst 50 prosent rabatt.

– Dette er trist

Litt utpå året har derfor elbil-eiere hatt tre forskjellige priser å forholde seg til på bare et knapt halvår.

– Vi i Høyre synes dette er trist. Ikke fordi vi er imot at de skal betale parkeringsavgift, men fordi vi synes det er dumt når vi nå går fra null avgift til full avgift, så til halv avgift på bare noen måneder, sier kommunalråd Jarle Utne-Reitan (H), som var den som foreslo å utsette vedtaket.

Hverken daglig leder Tor Otto Nilsen eller styreleder Tor Inge Fredriksen i Haugesund parkering kunne uttale seg mandag.

Hele innslaget ser du over.