– Satte livet i nytt perspektiv – Hnytt

Siste:

Bilde 1 av 6
Bilde 2 av 6
Bilde 3 av 6
Bilde 4 av 6
Bilde 5 av 6
Bilde 6 av 6

– Satte livet i nytt perspektiv

Enkelte eventyr setter seg i sinnet for evig. For Tone Bendiksen fra Haugesund kom eventyret i form av et etappeløp i det ugjestmilde klimaet i det gjestmilde Nepal.

LØPING: Etter et tyngre etappeløp i Sveits bestemte Tone seg for å utfordre seg selv. Hun hadde fått smaken for løping i fjellet. Nå har hun løpt i det som må sies å være blant verdens minst gjestmilde naturforhold 3-4000 meter over havet rundt fjellet Manaslu.

– For meg har det vært en aldri så liten seier å overkomme. Jeg føler meg som en relativ fersking blant godt etablerte løpere, det har vært en barriere å overkomme såpass høye fjell. Jeg prøvde å sammenligne det med Trolltunga, men det var mye verre, forteller Bendiksen.

Utfordrende

Selve løpet ble stiftet av en brite som heter Richard Ball. Han bor og lever i landets hovedstad Katmandu, og jobber aktivt for å fronte løping for nepalske kvinner.

– Vi var blant noen av verdens beste løpere, selv om de var relativt unge og ganske ferske. Nepaleserne imponerte stort. Der vi brukte fem-seks timer brukte de to-tre, forteller Bendiksen.

Hvilke inntrykk sitter du igjen med nå?

– Jeg tror det er det mest fantastiske jeg har gjort noensinne. Det var utfordrende og tøft, og det ble veldig, veldig kaldt. Vi sov i enkle hytter i 3-4000 meters høyde, og frøs mer eller mindre hele tiden. Jeg har vært kald helt til jeg kom hjem, sier Bendiksen.

Sterkt møte

Hun forteller om et sterkt møte med gjestfriheten i det fjellrike landet.

– Nepaleserne er utrolig vennlige og imøtekommende. Selv om jeg har levet på vegetarkost og svart te i 14 dager. Vi som var med innså at ingen andre trolig vil forstå hva vi har vært med på. Det var en ny opplevelse, og det satte livet i et nytt perspektiv. Når du ser sherpaene som går ved siden av deg med 20-30 kilo, og tenker «slik lever de», blir våre problemer veldig små. Du føler du blir tatt tilbake flere hundre år i tid – i et fantastisk landskap, sier Bendiksen, som håper flere får øynene opp for slike løp.

Se Tones bilder fra eventyret øverst.