– Hårfin grense mellom intimkirurgi og mild kjønnslemlestelse – Hnytt

Siste:

– Hårfin grense mellom intimkirurgi og mild kjønnslemlestelse

Stadig flere kvinner ønsker å gjennomgå intimkirurgi for å forandre på underlivet sitt. Lege og blogger Pernille Nylehn er bekymret over trenden.

KOSMETISK INTIMKIRURGI: – Jeg skal ikke være en moralens vokter her, og ønsker ikke å forby folk å gjøre det de vil med kroppene sine. Jeg bryr meg fordi det er mange medisinske, etiske og juridiske gråsoner her, sier lege ved Kvinneklinikken på Haugesund sjukehus, Pernille Nyhlen.

Les også: Bollemusa, flaggermusa og plastikkirurgen

Nesten alle kvinner barberer seg nedentil

Å fjerne alt kjønnshåret har blitt den nye normalen. Nylehn tror dette gjør at flere kvinner blir bevisste hvordan de ser ut nedentil.

– I pornobransjen har det lenge vært en trend at alt skal være glattbarbert. Jeg gjør gynekologiske undersøkelser hver dag, og det er nesten aldri jeg ser noen som har hår, forteller Pernille Nylehn.

I USA har kjønnsleppereduksjon blitt et av de mest-økende kosmetiske inngrepene de siste årene. Rapporter fra The American Society for Aesthetic Plastic Surgery (ASAPS) viser at det fra 2014 til 2015 var en økning på 80 prosent av jenter på 18 år og yngre som opererte underlivet av kosmetiske årsaker. Det finnes ingen offisiell statistikk over kosmetisk kirurgi i Norge ettersom private klinikker ikke har rapporteringsplikt, men stadig flere i bransjen tilbyr intimkirurgi og forteller om en økende etterspørsel. Det vanligste inngrepet er reduksjon av indre kjønnslepper. Andre operasjoner som tilbys i Norge er klitorisløft, vaginal oppstramming og fettsuging av venusberget.

– Når jeg studerer underlivet til vanlige friske kvinner, blir jeg først og fremst slått av hvor utrolig forskjellige vi er. Jeg ser veldig få avvik, men enormt mye variasjon. Og de aller fleste kvinner har indre kjønnslepper som tyter litt fram, forteller Pernille Nylehn.

Presset om å se ‹‹perfekt›› ut

Nylehn sammenligner de mildeste formene for kjønnslemlestelse med inngrepene som tilbys ved de plastikkirurgiske klinikkene, siden intimkirurgi kan omfatte både vagina, klitoris forhud og store og små kjønnslepper.

– Er det ikke viktig å skille mellom frivillig intimkirurgi og ufrivillig kjønnslemlestelse?

– Absolutt. Det er helt åpenbart to forskjellige ting. Men de aller mildeste formene for kjønnslemlestelse er veldig nær det vi kaller for intimkirurgi.

Legen presiserer at hun ikke klandrer voksne kvinner som ønsker å fikse på kroppen sin. Hun retter kritikken mot sine kolleger, som hun mener beveger seg helt på kanten av lovverket. Som alle kosmetiske operasjoner medfører også intimkirurgi en fare for komplikasjoner.

– Det kan bli infeksjoner, såret kan gå opp, en kan få arr som kan være smertefulle eller få dårligere følsomhet som kan gå utover seksuallivet, opplyser legen.

– Dette ‹‹presset om å se perfekt ut››, er det kvinner som påfører seg det selv eller hva tenker du?

– I kjølvannet av kronikken, er det mange menn som kommenterer at de elsker bollemus. Jeg tror ikke de fleste menn bryr seg om om hvor mange millimeter kjønnsleppene er. Vi kvinner er jo ofte mer opptatt av hvordan vi ser ut, og kan enkelte ganger være vår egen verste fiende, sier Pernille Nylehn.