Birte og Helge bygget drømmehuset  – Hnytt

Siste:

GLEDER SEG TIL Å SKAPE MINNER: Helge og Birte Smistad flytter inn i sin nye funkisbolig denne uken. Her skal sønnen Brage på seks måneder få vokse opp.
GLEDER SEG TIL Å SKAPE MINNER: Helge og Birte Smistad flytter inn i sin nye funkisbolig denne uken. Her skal sønnen Brage på seks måneder få vokse opp.
Foto: Kent Olsen — Bilde 1 av 3
Kent Olsen — Bilde 2 av 3
Kent Olsen — Bilde 3 av 3

Birte og Helge bygget drømmehuset 

På toppen av haugen i Tømmerdalen har Birte og Helge funnet et oppvekstparadis for sønnen Brage på seks måneder. 

BOLIG: – Jeg har alltid hatt en drøm om å bygge hus selv, forteller Birte Smistad.

Hun er ekte karmøyjente, og en bolig i Haugesund var egentlig uaktuelt. Da hun og mannen var på jakt etter hus, lette de derfor i Norheimsområdet.

– Jeg kunne strekke meg til Vormedal eller Norheim. Jeg skulle i alle fall ikke bo i Haugesund, og aldri gifte meg med en haugesunder, så jeg har bommet totalt, ler Birte.

Barnevennlig bolig midt i smørøyet

Da ekteparet oppdaget den ledige tomten i Skåredalen i Haugesund, begynte Birte sakte, men sikkert å snu. Drømmehuset skulle ha god beliggenhet, fin utsikt og være barnevennlig. Birte innså derfor at hun ville få kinderegg-ønsket oppfylt i Tømmerdalen.

– Jeg forelsket meg fort i denne tomten, sier hun.

Birte og Helge kjøpte tomten like etter de kom hjem fra brullypsreise og begynte å tegne i fjor sommer. På sin jakt etter den rette boligleverandøren, havnet de til slutt hos Urbanhus som virkelig kunne matche ønskene deres.

– Forslaget vi fikk fra dem, var nærmest identisk med det som vi hadde tegnet, forteller Helge Smistad.

Kongen på haugen

Urbanhus har stått for både tegning og bygging. Huset «ble født» omtrent på likt som deres lille babysønn, og har vokst minst like fort. Da Brage kom til verden for seks måneder siden, var det bare rekkverket som sto klart på huset.

– Det er ekstra kjekt å være med på selve byggeprosessen kontra å kjøpe. Det blir litt mer sjel i huset, sier Helge.

Allerede i oktober kan familien på tre flytte inn i sitt nye hjem. Den store funkisvillaen ligger på en fin topp og fra vinduet kan du se utover hele Tømmerdalen.

– Det er helt magisk å se utover fjellene, sier Birte.

Nydelige naturomgivelser 

Med skogen som nærmeste nabo har familien den grønneste lunge rett utenfor døren, samtidig som de bare er et steinkast unna barnehage og skole til Brage. I tillegg får deres to hunder, en chihuahua og en staffordshire bull terrier, nydelige omgivelser å gå på tur i.

– I tillegg er vi så heldige som har sol hele dagen, forteller Helge.

Funkisboligen går over to etasjer, og her ligger det nøye planlegging bak hvert eneste hjørne. Store åpne flater og løsninger går igjen i hele huset. Birte er sterkt tilhenger av den hvite minimaliste looken, mens Helge er litt mer glad i farger.

– Vi ligger det begge enkelt og stilrent, men jeg er kanskje litt mer vågal. Så vi kommer nok til å jazze det opp med litt farger på møblene, sier han.

Gleder seg til å skape minner

Ekteparet gleder seg til å snart kunne flytte inn i deres aller første funikshus, og er strålende fornøyd med resultatet.

– Urbanhus har virkelig gjort en utmerket jobb. Det blir helt vilt å flytte inn, sier Helge.

Det er klart for et nytt kapittel i livet til familien. Her skal Brage vokse opp, feire sine fødselsdager og skape gode barndomsminner.

– Det blir helt fantastisk. Aller først skal vi bare ta det helt med ro. Det har vært litt av en prosess, og det skal bli herlig å nyte det aller første måltidet i hjemmet sammen med et glass vin, sier Helge.