– Kroppspresset er helt ute av kontroll – Hnytt

Siste:

– Kroppspresset er helt ute av kontroll

– Ungdom bruker mye tid og penger på å se mest mulig perfekt ut, forteller Synne Grindhaug Vika (17).

TRENING: For fire år siden ble Synne Grindhaug Vika (17) rammet av spiseforstyrrelsen anoreksia. Fra å kun veie 30 kg på sitt sykeste, har Synne kjempet seg tilbake til en sunn og sterk kropp. Styrketrening har vært den store motivasjonen for å bli frisk, sunn og sterk. Før sultet hun seg for å bli tynnest mulig – nå spiser hun for å bygge muskler.

– Nå elsker jeg mat. Før jogget jeg bare fordi jeg ville bli tynnere. Nå har jeg som mål å bli sterkere, og da er jeg avhenging av å spise masse bra mat, forteller hun.

Handler om å være mest mulig «perfekt»

17-åringen kan endelig si at hun er fornøyd med kroppen sin og er stolt over det hun har oppnådd med treningen. Hun mener kroppspresset i dagens samfunn er større enn noensinne.

– En må være mest mulig vellykket på alle måter for, fordi da blir du godtatt. Da jeg var rammet av sykdommen, var mitt største ønske å være like tynn som de modellene jeg så på reklamer. Kroppspresset er helt ute av kontroll. Ungdom bruker mye tid og penger på å se mest mulig perfekt ut, sier Synne.

 

– Fitnesstrenden kan være positiv

Hun tenker at fitnesstrenden har sine negative, men også positive sider. Nå håper tenåringsjenta at hun kan være til inspirasjon for andre jenter.

– Mange vil jo se mest mulig perfekt ut på grunn av fitness-bilder de ser i sosiale medier. Det kan være skadelig dersom det går for langt. Men det kan også være bra, fordi det motiverer folk til å trene. Jeg får masse meldinger om at jeg er en fin inspirasjon – fra å ha gått fra anoreksia til der jeg er nå, sier Synne.

Karmøyjenta har over fem tusen følgere på Instagram der hun nesten daglig legger ut treningsrelaterte bilder og videoer.

– Det gjør meg glad å motivere folk til å begynne å trene. Hvis du tenker at du aldri kommer til å klare det, kommer du ingen vei. Hver gang jeg vil droppe en økt, tenker jeg på grunnen til at jeg startet, sier Synne.