Maria (17) hetses på nett etter revejakt – Hnytt

Siste:

Maria (17) hetses på nett etter revejakt

Men odelsjenta fra Sveio er opptatt av å formidle viktigheten av den norske jakttradisjonen.

JAKT: – Å være på jakt er rolig. Du ser naturen og dyrene fra sin beste side slik det skal være, forteller Maria Nesse.

Les også: – Ser ingen forskjell på å avlive sau og rev

Å jakte på ville dyr har vært en drøm så lenge hun kan huske. Den 17 år gamle odelsjenta fra Sveio tok jegerprøven i vår og har allerede skutt flere rev i nærområdet. Etter at hun har drept byttet, sitter hun alltid igjen med blandede følelser.

– Det er ikke kjekt å vite at jeg har endt livet til et annet vesen, sier Maria.

Jentas jaktinstinkt ligger trolig i genene. Med både far og bestefar som ivrige jegere, har jakt blitt blitt en naturlig del av oppveksten hennes.

– Da jeg var liten satt jeg alltid i vinduet da pappa var på jakt. Jeg ble alltid helt i hundre da jeg endelig hørte et skudd, forteller hun.

Ble kalt psykopat

Da Maria har skutt reven, leverer hun det døde dyret til kommunehuset i Sveio der hun får skuddpremie. Reven er et skadedyr og kommunen belønner derfor jegerne som tar den. Likevel er meningene om revejakt delte. 17-åringen har fått en del hets på sosiale medier og har blant annet blitt kalt for ‹‹psykopat››. Men Maria tar seg ikke nær av personangrepene.

– Folk forstår ikke hvorfor jeg skal drepe et så skjønt, lite dyr. En hjort spiser du jo, så det er kanskje mer forståelig for de å skyte en hjort enn å skyte en rev.

Hun mener det er viktig å holde revebestanden nede for å holde en viss balanse i naturen.

– Hvis det blir for mye rev, kan mange av de få skabb. Det er en type midd som gjør at de blant annet mister pelsen, så da vinteren kommer vil de jo fryse ihjel. Dessuten klør det voldsomt, og det kan smitte over på husdyr som hund og katt. Revene kan også ta lam, og det er jo heller ikke noe kjekt, forklarer Maria og legger til:

–Da jeg tar reven, dør den med én gang. Hvis de dør naturlig, er det gjerne av sykdommer eller sult.  Og det er jo ikke bedre det. 

Drømmer om å jakte bjørn

Dyr og natur betyr mye for Maria, og jakt har allerede blitt en stor del av livet til 17-åringen. Nå teller hun dagane til bukkejakten begynner.

– Jeg føler at dette er livet. Jeg har lyst å drive med det fram til jeg ikke kan mer. Da jeg skal jakte hjort, er det jo mat jeg skaffer til meg selv. Det er litt mer ære i det enn å gå på butikken og kjøpe seg en pakke kjøttdeig, sier Maria.

Hun er ikke i tvil om hva som er den ultimate jaktdrømmen.

– Det må være å skyte en skikkelig stor bjørn i Canada.

– Hadde du ikke blitt redd?

– En må jo være det. En skal ha respekt for dyrene, og en bjørn kan jo lett ta livet av meg.

 

Se videoreportasje i vinduet over