Tore Renberg og Arild Pollestad til SILK – Hnytt

Siste:

Tore Renberg og Arild Pollestad til SILK

-En del nye navn er klare for årets SILK, skriver nestleder i SILK-styret Hanne Mulelid i en pressemelding

 

SILK: TORE RENBERG er først og fremst kjent for bøkene om Jarle Klepp og fikk sitt gjennombrudd med Mannen som elsket Yngve i 2005, en bok som kom ut på syv språk og der filmen av samme navn ble en stor suksess. Det har blitt ytterligere fire bøker om Klepp, Kompani Orheim, Charlotte Isabel Hansen, Pixley Mapogo og   Dette er mine dager. Allerede ti år før debutboken om Klepp kom Renberg ut med  sin første bok Sovende Floke som ble så godt mottatt at han fikk Tarjei Vesaas’ debutpris og har siden fått en rekke priser, bl.a Bokhandlerprisen og Stavanger kommunes kulturpris

Renberg har alltid vært sterkt musikkinteressert og spilt i flere band, bl.a sammen med Karl Ove Knausgård i Lemen. Tidligere i år kom hans debutalbum som soloartist Ingen nåde. Renberg har skrevet et knippe låter som både berører og underholder der han gjennom tekstene formidler med energi, sårhet og entusiasme. I bandet sitt på albumet har han bl.a. med seg Alexander Flotve, oppvokst i Åkrehamn. Flotve  blir også med Renberg på SILK. Publikum vil treffe både forfatteren og musikeren Tore Renberg på SILK fredag 3.nov.

SAMUEL BJØRK er pseudonym for Frode Sander Øien fra Steinkjer og fikk sitt gjennombrudd med Det henger en engel i skogen. Krimromanen (engelsk tittel

I’m travelling alone) ble en internasjonal bestselger som bl.a. hadde førsteplass på        Der Spiegels bestselgerliste i Tyskland og filmrettighetene er allerede solgt til utllandet. Bjørk/Øien hadde planer om ikke å røpe sin identitet, men da utenlandske forlag stod i kø for å utgi hans bøker forlangte de et navn på forfatteren. Med sitt eget navn debuterte han med romanen Fantastiske Pepsi Love i 2001. Som Renberg er han låtskriver og har frontet flere popband som Sanderfinger, Hærmetti Tysland Band og I Love Wynona.

Samuel Bjørks siste bok Uglen kom like før jul. Utenlandske kritikere har plassert Bjørk i samme bås som Jo Nesbø og Stieg Larsson, ingen dårlig attest! Bjørk/Øien  er en allsidig forfatter som også har skrevet skuespill for NRK og har oversatt Shakespeare’s skuespill for Trøndelag Teater.

I Uglen ligger Sandefjords rikeste skipsreder for døden. Han har én betingelse før eldstesønnen arver formuen: Urent blod skal ikke blandes i slekten – sønnen får ikke gifte seg med noen med barn fra før. Men hans utkårede har både en sønn på to og en datter på fire. Barna sendes bort og paret vies i hemmelighet, men ekteskapet blir kort, dystert og blodig. Flere år senere vender søskenparet tilbake. Når en ung kvinne blir funnet drept, i en makaber stilling og overstrødd med fuglefjær, begynner noen å se sammenhenger tilbake til en annen tid. Etterforskerne Munch og Krüger er overhodet ikke forberedt på ondskapen de blir konfrontert med i saken.

KJELL ARILD POLLESTAD kommer til SILKeSenior, et samarbeid som Karmøy Senioruniversitet og SILK har hatt de siste fire årene.

Med essays og kåserier, ofte med et muntert tilsnitt i tillegg til det tankevekkende poeng, har Pollestad vunnet en stor leserskare, med vennskapsforbindelser som strekker seg langt inn i kulturradikale kretser på den ene side og tradisjonelt dypt lutherske kretser på den annen. Som katolsk forfatter følger han den epistulariske tradisjon, idet han i kåserende bøker skriver poengterte brev og betraktninger om store og små tema, gjerne hentet fra eget liv, uten forkynnende tone, men med det religiøse aspekt som en selvsagt understrøm. På SILK er foreløpig arbeidstittel for arrangementet med Pollestad: «Litterær kabaret over mine litterære dagbøker» og arrangementet er på dagtid fredag 4.nov på Solstein på Veasletta.

LARS AMUND VAAGE debuterte med romanen Øvelse kald vinter.Han slo gjennom med romanen Fager kveldssol smiler. Blant prisene han har fått for bøkene er Kritikerprisen i 1995 for Rubato, og han ble også innstilt til Nordisk Råds pris for samme bok.                                                                                                             Vaage er opptatt av hva som skjer med menneskene i et samfunn der tradisjonene er borte, av personer som tar valg på tvers av det som blir sett på som korrekt. Hva skjer med de som skiller seg ut? Hva forteller situasjonen til de svake om samfunnet de bor i. Mange av hans bøker er oversatt til andre språk som tysk, russisk, polsk, hindi og engelsk.

Vaage har og oversatt klassikeren Katt på hett blikktak av Tennessee Williams. Allsidigheten hans viser han også i det samarbeide han har med musikere, bl.a. har han skrevet tekster til jazzmusikeren Tord Gustavsen.