Krigsseilerne som pensum – Hnytt

Siste:

Sigurd Sandvold er dekan ved lærerutdanningen HSH-Stord og har deltatt i utviklingen av undervisningsprogrammet.
Sigurd Sandvold er dekan ved lærerutdanningen HSH-Stord og har deltatt i utviklingen av undervisningsprogrammet.
Bilde 1 av 3
Bjørn Toft har lenge jobbet for krigsseilerne og deres ettermæle, han er en av arrangørene bak fredagens konferanse.
Bjørn Toft har lenge jobbet for krigsseilerne og deres ettermæle, han er en av arrangørene bak fredagens konferanse.
Bilde 2 av 3
Fra presentasjonen ved HSH i ettermiddag.
Fra presentasjonen ved HSH i ettermiddag.
Bjørn André Widvey — Bilde 3 av 3

Krigsseilerne som pensum

Et pilotprosjekt i skolen for å gi elevene innføring i krigsinnsatsen på havet er satt igang. Convoy Cup ved Bjørn Nornes og Bjørn Toft tok kontakt med avdeling skole i Karmøy kommune og skolekontoret i Haugesund kommune, de savnet krigsseilernes plass i undervisningen.

HAUGESUND: – I skolebøker har det stått lite eller ingenting om krigsseilerne fram til nå. De var en glemt del av historien. Nå er det uansett gammeldags og avleggs med bøker, derfor er dette programmet perfekt. Det sier Bjørn Toft som i mange år har jobbet for å gi krigsseilerne oppreisning og den plassen han mener de fortjener i historien.

Presentert tirsdag

En prosjektgruppe har hatt jevnlige møter i ca. 2 år. Prosjektgruppen består av Elise Røher, ped.veileder, Haugesund kommune, Elisabeth Aarekol Johannnesen, ped.veileder, Karmøy kommune, lærere fra Karmøyskolen og Haugesundskolen, samt representanter fra Concoy Cup.

Møtene har gått ut på å utveksle ideer og erfaringer, undervisningsopplegg og tanker rundt hvordan på best mulig måte få dette formidlet ut til skolene.

HSH-studenter i Haugesund var de første som fikk se litt av hva tanken bak programmet er. Det ble innledet med en presentasjon av innsatsen til den norske handelsflåten under krigen. Spesielt ble det lagt vekk på den store innsatsen til Haugesund-tankflåten, det var totalt 13 fartøyer med tilknytning til byen som ble satt inn i trafikk ved krigsutbruddet.

Organisert gjennom Nortraship

Den norske handelsflåten ble administrert i «Nortraship» som ble dannet i april 1940, sjøfolkene som var ute under krigen fikk samlet opp hyren sin her. Likevel skulle det gå hele 23 år fra krigen sluttet i 1945 til den første krigsseileren fikk utbetalt det han hadde til gode fra staten. Det var i årene etter krigen stor uenighet om hvem disse pengene egentlig tilhørte, staten eller krigsseilerne.

En glemt historie også i skolen

Prosjektet har fått navnet «Krigsseglarane i skulen» og består av en digital, nettbasert, interaktiv ressurs. Google earth skal også benyttes, her kan elevene følge rutene som konvoiene gikk over Atlanteren under krigen.

Undervisningsopplegget skal nå prøves ut i enkelte klasser i første omgang.