100.000 kroner til lokal filmskaper – Hnytt

Siste:

100.000 kroner til lokal filmskaper

Filmskaper Leander Håvik (24) fra Haugesund er vinner av Team Hannes kulturstipend 2015 som har en verdi på 100.000 kroner

HAUGESUND: – Jeg ble veldig overrasket og trodde først at hun hadde ringt feil, sier Leander Håvik.

Slik var reaksjonen hans da han ble oppringt av Hanne Krogh i går kveld. Hun kunne fortelle han den gledelige nyheten om at han er vinner av Team Hannes kulturstipend 2015 som har en verdi på 100.000 kroner.

– En fantastisk førjulspresang, sier Leander.

Les også: Jobber med å videreføre stipendet

Håvik er den første filmskaperen som mottar stipendet, og den første vinneren som ikke har sendt inn sin egen søknad, nominert uten selv å vite om det.

– Det var faktisk moren til en barndomskompis av meg som meldte meg på, uten å si noe til meg, forteller Leander Håvik.

Den 24 år gamle haugesunderen jobber for tiden fulltid som frilanser i Oslo. Det er primært det fotografiske håndverket og lyssetting som opptar ham, men han behersker flere sider av filmfaget, deriblant manus og regi.

– Jeg liker å bli fanget inn i den verdenen som vises på skjermen. Det er noe veldig unikt med det å lage et univers som ikke finnes og drømme seg litt bort, sier Leander.

Den offisielle utdelingen vil finne sted ved en passende anledning. Juryen fikk inn 35 søknader og hadde mange gode kandidater å velge mellom.

– Vi er mektig imponert over den kreative, kunstneriske kraften som stadig vokser frem på Haugalandet, og vi vil benytte anledningen til å berømme alle som jobber ved regionens kulturinstitusjoner. De gjør utvilsomt en fantastisk innsats, som kommer hele lokalsamfunnet til gode, sier juryen.

Her er juryens begrunnelse:

«Leander Håvik har en unik forståelse av sitt medium. Han evner å fange øyeblikk som gir en dypere mening, på film, og han vet hvordan han skal bruke dem til å skape interessante, komplekse fortellinger.

Juryen har særlig bitt seg merke i Håviks eksamensverk, Led oss ikke inn i fristelse (2014), ved Nordland Kunst- og Filmfagskole. En kortfilm der en dystopisk fremtidsvisjon utspiller seg på det mektige norske høyfjellet. Med enkle fortellertekniske grep demonstrerer han her sitt store potensial, både når det gjelder iscenesettelse, narrativ timing og helhetlige tanker.

Den sparsommelige dialogen flyter uanstrengt inn i det ubarmhjertige visuelle landskapet, og det er en subtil presisjon over det Håvik foretar seg, som en sjelden ser hos så unge kunstnere.

Filmen overrasker, den maner til ettertanke og er på alle måter et kunstverk en er glad for å ikke ha gått glipp av.
Juryen gratulerer Leander Håvik med Team Hanne kulturstipend 2015 og ønsker ham lykke til i det videre arbeidet.»