Jordnær listetopp – Hnytt

Siste:

Jordnær listetopp

MILJØBEVISST: – Det er ikke nødvendigvis sånn at jeg har lyst til å være politiker, men jeg har lyst til å jobbe for de sakene vi står for, sier Bjørn-Erik Davidsen i Miljøpartiet De Grønne. Foto: Frank Krogh Kongshavn

I løpet av få år har Miljøpartiet De Grønne slått rot i norsk politikk, og nå sikter de seg inn på bystyret i Haugesund – med Bjørn-Erik Davidsen som ordførerkandidat.

For ikke så lenge siden var Miljøpartiet De Grønne (MDG) en kuriositet i den politiske offentligheten, men på rekordtid har de etablert seg som et seriøst alternativ og populariteten virker å øke for hvert år som går. I 2013 fikk de sin første representant på Stortinget, og nå stiller de til valg i over 200 kommuner.

I Haugesund var de på banen allerede i 2011, men under ganske andre forutsetninger enn i år.

– Vi rakk så vidt å levere liste for fire år siden, men vi hadde ingen aktive medlemmer og drev ingen valgkamp. Sist var det egentlig bare jeg som fikk lyst til å gjøre noe, men vi gjorde ikke noe mer ut av det, sier lokallagets ordførerkandidat, Bjørn-Erik Davidsen.

– I år har ting vært veldig annerledes. Ikke minst er partiet mye bedre organisert, det er større, og vi har en bedre, mer grunnleggende demokratisk utformet politikk.

Mer sykkel og gange

Ved siden av å bygge opp Haugesund MDG, som nå teller 56 medlemmer, har Davidsen vært fødselshjelper for lokallagene i Tysvær og Karmøy. I tillegg stiller han på tredjeplass til fylkestinget.

Han er beskjed optimist på lokalpartiets vegne, men håper ta et viktig steg i riktig retning.

– Hvis vi får inn én representant i bystyret, så skal vi være fornøyde. Og hvis det ikke skjer noe spesielt, så gjør vi det, sånn det ligger an nå, forteller han.

Når det gjelder kampsaker, kommer mye til å handle om en forbedring av veinettet, på de myke trafikantenes premisser.

– Hovedsaken er alltid miljø, selvfølgelig. Men i Haugesund er det å legge mer press på sykkel og gange. Det er allerede satt i gang prosjekter, men vi kommer ikke til å se resultater på lenge ennå. Derfor må vi legge mer press på, fordi det har så store positive ringvirkninger for hele samfunnet. Haugesund er en by der alt ligger til rette for mer sykkel, og jeg tror vi vil ha veldig mye igjen for det.

Mindre radikal med årene

Davidsen er utdannet lærer, men har alltid vært praktisk anlagt og driver nå et vedlikeholdsfirma. Hva angår det politiske engasjementet, kom det nesten uventet til overflaten.

– Jeg er veldig glad i alt som har med natur å gjøre, alt som er levende og friskt, men har antagelig blitt mindre radikal med årene. Sånn sett har jeg alltid vært engasjert i samfunnet på et eller annet vis. For fire år siden fant jeg ut at jeg ville gjøre noe mer, og jeg fant MDG. Da var de veldig små og litt uklare, men den politikken de har utformet treffer meg midt i, og jeg kan stå for alt, sier han og utdyper.

– Det er ikke nødvendigvis sånn at jeg har lyst til å være politiker, men jeg har lyst til å jobbe for de sakene vi står for. Og hvis vi har et problem, så liker jeg å jobbe grunnleggende med å finne feilene, ikke bare fikse litt på utsiden.

– Det eneste seriøse miljøpartiet

Han vil ikke røpe noe med tanke på eventuelle politiske allianser, men synes partiene snakker godt sammen.

– Vi har ikke så mye samarbeid ennå, det er alle veldig forsiktige med til etter valget. Men vi vet hvem vi er, hva vi mener, og vi har en fin tone. Det er kjekt for meg som får nye bekjentskap i alle partiene. Det er veldig koselig, sier Davidsen.

Like fullt er han klar på hva velgerne bør gjøre når de går til stemmeurnene i september.

– De bør stemme på oss fordi vi er det eneste seriøse miljøpartiet. Noen har sagt at vi er smale, men vi er egentlig det bredeste partiet av alle. Vi tenker på livsgrunnlaget vårt, ikke bare nå, men i fremtiden også, og der skiller vi oss ut. Hvis en bryr seg om neste generasjon, er det vi som er partiet.