Blir ikke kvitt gjedda – Hnytt

Siste:

Gjedde tatt i juni. Foto: Tone Furseth Dale.
Gjedde tatt i juni. Foto: Tone Furseth Dale.

Blir ikke kvitt gjedda

HAUGESUND: Det var i fjor sommer sjokkbeskjeden kom: noen hadde satt ut gjedde i Løkavatnet i Skåredalen. En rovfisk som ikke har noen naturlig utbredelse på Vestlandet.

Politiet gjorde det tidlig klart at dette var snakk om grov miljøkriminalitet, men ingen er blitt tatt eller straffet for forholdet.

Haugesund og omegn jeger- og fiskerforening (HOJFF) har siden jobbet aktivt med å kartlegge omfanget av gjeddeutbredelsen i vannet, samt fiske ut det de kan.

Men senest i midten av juni havnet nok et eksemplar i rusa til foreningen.

– Den 18. juni fikk vi en hunngjedde, bekrefter Tone Furseth Dale i HOJFF.

Stingsilda borte

Det er også en hunngjedde som er roten til den triste utviklingen det siste året. Det antas at det var en hunngjedde på 7,2 kilo som opprinnelig ble satt ut, og at denne siden har formert seg. Kjempen ble fanget i juni i fjor, men kan ha rukket å gyte først.

– Det er klart dette er alvorlig. I fjor fantes det for eksempel masser av trepigget stingsild i vannet. I år har vi ikke funnet et eneste eksemplar, sier Furseth Dale.

Beskrivelsen samsvarer med omdømmet til gjeddefisken, som spiser det den kommer over, og er kjent for å kunne fortære dyr som er 2/3 av sin egen kroppsvekt. Gjedder har blitt observert i det de angriper fullvoksne ender.

Frykter spredning

Det kan imidlertid se ut til at ørretbestanden i vannet foreløpig klarer seg.

– Vi har ikke satt garn nå, nettopp for å spare ørretbestanden, men det finnes mye yngel i bekken. Gjedda liker seg ikke der, sier Furseth Dale.

Det som gjør situasjonen i Løkavatnet desto mer dramatisk, er det faktum at vannet er en del av Aksnes/Ørpetveit-vassdraget, som blant annet innebærer Gåsavatnet, Toskatjørn, Aksnesvatnet og Vassbrekkevatnet – alle gode ørretvann.

Frykten er at gjedda skal spre seg videre til disse.