Arrangerer Norges første bevegelsesfestival – Hnytt

Siste:

Solfrid Aanensen Brekkå gir ut juleplate.
Solfrid Aanensen Brekkå gir ut juleplate.

Arrangerer Norges første bevegelsesfestival

GRUNNLEGGER: Hannah Aaholm er spent på hvordan Movementarts-festivalen kommer til å bli mottatt i Norge.

Det var interessen rundt yoga, bevegelser og mennesker som førte til at Hannah Aaholm (27) bestemte seg for å arrangere festivalen Movement Arts i Oslo til sommeren – den første i nasjonal sammenheng.

Med mennesker som lidenskap og positivitet som drivkraft, ønsker hun å løfte deg fysisk og psykisk med både festivalen og acroyoga.

– Yoga for meg handler om hvordan jeg håndterer relasjoner. Det å sitte her med deg og tro på det jeg har i meg og kunne stå for det jeg ønsker og vil her i livet. Rett og slett å lytte til meg selv. Det kan du ta med deg fra yogamatten, men også ut i hverdagen og livet, forteller Aaholm.

 

Hannah Aaholm, eller Zoe Ma som hun også heter, er født i Haugesund, men flyttet til Tyskland som 10-åring. Både i ung og voksen alder har hun reist mye rundt i verden og har gjennom sine reiser hentet inspirasjon og erfaringer som hun gjerne ønsker å dele med andre.

Mer enn bare yoga

I tillegg til å være grunnleggeren av bevegelsesfestivalen Movement Arts, er hun den eneste acroyoga-læreren i Norge.

SKAPER TILHØRIGHET: festivalens formål er å komme sammen om en felles interesse, å bevege kropp og sinn.
SKAPER TILHØRIGHET: festivalens formål er å komme sammen om en felles interesse, å bevege kropp og sinn.

– Hva er acroyoga? 

– Acroyoga er et godt eksempel på hva yoga kan gjøre med en. Det kan gjøre deg gladere, mer tilstede i kroppen, selvsikker og ikke minst gi deg tillit til livet. Tillitt til at det går i riktig retning så lenge du ønsker det. I acroyoga kan du ikke ha kommunikasjonsproblemer, en må være ”on point” og du må ha tillitt til det partneren din gjør, forteller Aaholm.

Hva er det beste med det?

– Å samle mennesker. Det er i møte med andre mensker magi i livet skjer. Det som gir meg mening. Det er veldig lite fellesskap i det samfunnet vi lever i, alle har sin retning og sitt de holder på med. Acroyoga er noe du skaper sammen, du kan ikke gjøre det alene. Jeg ser 80-åringer og 4-åringer ler fordi de faller når de utfører øvelsene, sier Aaholm og fortsetter.

– Det er også en del av lærdommen i acroyoga. Faller du i livet så stå opp igjen, le av det og gå videre. En blir fort seriøs når ting ikke går som en vil. Ta det som en lærdom og prøv igjen. Det er ikke alltid det går første gang med hverken acroyoga eller livet, sier en latterfull Aaholm.

– Det er kjempeskummelt

Selv med en syv uker gammel baby på armen og en hel festival å planlegge virker det ikke som om Aaholm har problemer med å holde roen. Det å jobbe med noe en elsker gjør nemlig noe med en.

ACROYOGA: Er en yogaform som må utføres sammen med én eller flere personer.
ACROYOGA: Er en yogaform som må utføres sammen med én eller flere personer.

– Festivalen er en utrolig risikabel business, det finnes så mange som sikkert er visere og har mer erfaring enn meg. Å følge drømmen er kjempeskummelt, blant annet på grunn av økonomiske usikkerheter, men jeg hadde aldri valgt å gjøre noe annet. Jeg har møtt mye motstand og skepsis ved å drive med noe jeg elsker samtidig som jeg også opplevde god støtte ved å drive med noe utradisjonelt, sier Aaholm og fortsetter

– Det er uansett viktig å følge drømmen og lytte til seg selv uansett hva folk sier og mener, når en gjør det stråler en virkelig.

– Hvorfor ønsket du å starte en slik festival?

– Fordi jeg ønsker å samle mennesker rundt en felles interesse og lidenskap, hvor vi kan motivere og inspirere hverandre. Alle har en kropp og de fleste liker å bruke den. Festivalen handler ikke om en fast retning eller religion, det spiller ingen rolle. Her kan en møtes bare fordi en elsker å utforske det å ha en kropp, sier Aaholm

Før jul holdt Aaholm acroyoga-kurs på Solhuset i Haugesund og etter første gang var haugesunderne hektet.

– Det var fullt hus når jeg holdt workshop her i november, de har til og med startet en egen gruppe som møtes noen ganger i uken for å utføre acroyoga. Jeg skal tilbake dit i mai for å holde et nytt kurs, det blir gøy, forteller Aaholm.